Βουλή: Στόχος, το ποσοστό των μαθητών της Τεχνικής να φθάσει στο 30%


   Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές σχολές, για τις οποίες συζήτησε Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε σήμερα το θέμα της αναβάθμισης της τεχνικής Εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει να αλλάξουν σωρεία παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε για 30% των μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση και ακόμα περισσότερα για να προσεγγιστεί ο μέσος όρος της ΕΕ, που είναι 40%.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να πλησιάσουμε ποσοστά της ΕΕ που είναι στο 40% (μέσος όρος), εξέφρασε την εκτίμηση πως για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του στόχου πρέπει να γεφυρωθούν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας με την παραγωγή αποφοίτων στην εκπαίδευση.
Στην προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ των λυκείων και των τεχνικών σχολών πρέπει να διορθωθεί σωρεία πτυχών μεταξύ των οποίων η κουλτούρα, που θλίβει, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η φήμη των τεχνικών σχολών και το σχολικό αποτέλεσμα. 
Η κουλτούρα είναι ότι στις τεχνικές σχολές καταλήγουν οι παραβατικοί και όσοι μένουν ιδία τάξη, συμπλήρωσε.
Τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν περισσότερη ζήτηση ανέφερε και απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον περιορισμένο αριθμό θέσεων στα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά όπως είπε στις  θεωρητικές επιλογές εντός των τεχνικών σχολών υπάρχουν δυνατότητες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου αφού σημείωσε ότι τιμούμε το έργο των τεχνικών σχολών και τους μαθητές τους, που δεν τους θεωρούμε παιδιά κατώτερου θεού, είπε πως υπάρχουν προβλήματα, καθώς υπάρχουν μαθητές που ζητούν επίμονα θέση σε τεχνικές σχολές όπως αυτή της Λευκωσίας που έχουν δημιουργήσει καλή φήμη.
Είπε πως η μοριοδότηση λειτουργεί ως κόφτης και εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται ολοκληρωμένος ολιστικός σχεδιασμός της τεχνικής εκπαίδευσης ώστε να περιλάβει και τομείς όπως ο πρωτογενής γεωργικός τομέας.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, αυξημένη ζήτηση θέσεων υπάρχει στα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, μηχανικοί αυτοκινήτων και κομμώτριες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










102