CDA College: Επίσκεψη στο Ιάσιο της Ρουμανίας


Στις 17 Απριλίου 2019 μια ομάδα 3 ατόμων ταξιδέψαμε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, μέσω του προγράμματος Erasmus+ για μια επίσκεψη τεσσάρων ημερών. Μετά από μια πτήση δυόμιση περίπου ωρών και με καθυστέρηση μίας ώρας για αναχώρηση φτάσαμε στο Ιάσιο γύρω στις 3.00 το πρωί. Πήραμε ταξί και χωρίς καμία ταλαιπωρία φτάσαμε στο ξενοδοχείο Asroria όπου τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας.

Την επόμενη μέρα αφού προγευματίσαμε βγήκαμε για την πρώτη γνωριμία μας με την πόλη. Περπατήσαμε στον πεζόδρομο που ήταν μπροστά από το ξενοδοχείο, μπήκαμε στην Λεωφόρο Carol 1 και στα μισά της διαδρομής συναντήσαμε την Dorina Moisa η οποία είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα Erasmus+ στο Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza όπου φτάσαμε μετά από 10 λεπτά περπάτημα.

Το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza είναι το αρχαιότερο στην Ρουμανία με περισσότερους από 75,000 φοιτητές, 89 Προγράμματα Πτυχίου (Bachelor), 157 Μεταπτυχιακά Προγράμματα (Master) και 26 Διδακτορικά Προγράμματα (PhD).  Εργοδοτεί 780 άτομα Ακαδημαϊκό Προσωπικό (Full Time) και 545 Associated Professors.

Επισκεφτήκαμε την μία πτέρυγα του πανεπιστημίου όπου στεγάζονται οι σχολές Βιολογίας, Χημείας, Γεωγραφίας και Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Πληροφορικής. Επίσης εδώ βρίσκονται και τα γραφεία της Γραμματείας, Erasmus+ καθώς επίσης και μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Γνωριστήκαμε με το Γραμματειακό Προσωπικό και ενημερωθήκαμε για όλες τις εργασίες που γίνονται στο τμήμα τους. Το μεσημέρι γευματίσαμε σε μίαν από τις 3 καντίνες του πανεπιστημίου, μαζί πάντα με την Dorina Moisa και την Ecaterina Targhir. Το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και αφού ξεκουραστήκαμε βγήκαμε περίπατο μέχρι τον πεζόδρομο με τα ξύλινα σπιτάκια. Εδώ βρίσκεις όλων των ειδών τοπικά προϊόντα και souvenirs. Κατά την διαδρομή μας εντυπωσίαζαν οι μικροί κήποι με τις τουλίπες όλων των χρωμάτων και διαφόρων σχημάτων.

Την επόμενη μέρα η Angela Mindrila και η Roxana Kocsis μας ξενάγησαν σε άλλη πτέρυγα του πανεπιστημίου όπου βρίσκονται οι σχολές Οικονομικών, Ιστορίας, Νομικής, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εδώ μας εντυπωσίασε η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου η οποία στεγάζεται σε μια παλιά αίθουσα με ξύλινα χρυσά σκαλίσματα στους τοίχους και στην οροφή. Τα βιβλία είναι όλα τοποθετημένα πίσω από γυάλινες βιτρίνες 2 ορόφων. Το ξύλο κυριαρχεί σε όλη την αίθουσα. 

Μετά περάσαμε στο κυκλικό αμφιθέατρο του κτιρίου που κι’ αυτό σου θυμίζει μουσείο. Επισκεφτήκαμε μετά ένα γυάλινο πύργο όπου ανεβήκαμε με ασανσέρ στον τελευταίο όροφο. Από εδώ βλέπεις όλο το Ιάσιο. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από τους καθηγητές για κάποιες διαλέξεις προς τους φοιτητές τους. Στην συνέχεια πήγαμε στο Μουσείο του Πανεπιστημίου όπου η υπεύθυνη μας ενημέρωσε για όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του Ιάσιου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ρουμανίας. Εδώ αντιλαμβάνεσαι τα στοιχεία που είναι κοινά με την αρχαία ελληνική Ιστορία. Τελειώσαμε την μέρα μας με επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ρουμανία.

Οι επόμενες 2 μέρες ήταν ελεύθερες και τις εκμεταλλευτήκαμε για να γνωρίσουμε την πόλη του Ιάσιου. Οι εντυπώσεις μας είναι εξαιρετικές. Μιλούμε για μίαν πόλη καθαρή, ήσυχη, χωρίς το θόρυβο και την πολυκοσμία των μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων. Ο κόσμος ήρεμος, να εκμεταλλεύεται τον ελεύθερο του χρόνο για ένα περίπατο στο πάρκο.

Επιστρέψαμε στην Κύπρο τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τις καλύτερες αναμνήσεις!!!

Δέσπω Καμένου (Καθηγήτρια Δακτυλογραφίας -Στενογραφίας Λάρνακας)

Δήμητρα Δημητρίου (Γραφειακό Προσωπικό Λάρνακας),

Ελένη Ευαγγέλου (Γραφειακό Προσωπικό Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










679