Daniel Cohen σε εκδήλωση ΙΚύ: Ζούμε μια βιομηχανική επανάσταση χωρίς οικονομική ανάπτυξη


Tο μέλλον της οικονομίας και τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης ανέλυσε ο διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών Daniel Cohen, στη διάρκεια διάλεξης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς επιστημονικών διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Daniel Cohen, οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται σχετικά με το κατά πόσον θα επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στα δυο στρατόπεδα, είπε ότι οι απαισιόδοξοι πιστεύουν πως οι δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερες απ’ ότι τον περασμένο αιώνα. Οι συντηρητικοί θεωρητικοί υποστηρίζουν σημείωσε, ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση μπορεί να μας χάρισε το smartphone, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με επιτεύγματα όπως ο ηλεκτρισμός, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Σχολιάζοντας τις θέσεις των αισιόδοξων οικονομολόγων, είπε ότι αυτοί προβλέπουν ψηφιοποίηση των πάντων και εκτιμούν ότι εισερχόμαστε στη νέα εποχή των μηχανών, παραθέτοντας ως παράδειγμα την Google που ετοιμάζει αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τα ρομπότ στην Ιαπωνία που προσέχουν ηλικιωμένους.

Ο Καθηγητής Cohen, υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα και τα δυο στρατόπεδα έχουν δίκαιο. Ζούμε πρόσθεσε, μια βιομηχανική επανάσταση χωρίς οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι ένα ισχυρό software κάνει τη δουλειά των ανθρώπων, αλλά οι άνθρωποι που αντικαθίστανται αδυνατούν να βρουν παραγωγικές δουλειές.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Cohen, αυτό που έχει σημασία είναι κατά πόσον η τεχνολογία θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό ή αν η τεχνολογία θα παίξει το ρόλο συμπληρωματικής υποστήριξης στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι τεχνολογικές εφευρέσεις εξήγησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να φέρουν ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι απαιτείται ευρηματικότητα από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο του “Hubert Curien Memorial Lecture” πραγματοποιήθηκε επίσης επιστημονική ημερίδα προς τιμή του Καθηγητή Edouard Brezin, κορυφαίου Θεωρητικού Φυσικού. Ο Edouard Brezin, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου τιμήθηκε για την ενεργό εμπλοκή του στην οικοδόμηση της έρευνας στην Κύπρο, και ειδικότερα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρέσβεις, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










170