Διακρίσεις για Παιδική Νεανική Λογοτεχνία Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπ. Κύπρου


Tο Πολιτιστικό Ίδρυμα Tραπέζης Kύπρου ανακοινώνει την απονομή δύο διακρίσεων για την εκδοτική σειρά του Παιδική Νεανική Λογοτεχνία.

Το βιβλίο με τίτλο Διηγήματα, με εικονογράφηση του Σπύρου Προκόπιου, και συγγραφέα τον Νεόφυτο Νεοφυτίδη  απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Νεανική Λογοτεχνίας για το 2011.  Το σκεπτικό βράβευσης αναφέρει για τη σειρά των εφηβικών νεανικών διηγημάτων του Νεοφυτίδη μεταξύ άλλων:  «Τα ποικίλα λογοτεχνικά τεχνάσματα αυξάνουν τη λογοτεχνικότητα των κειμένων και, προσδίδουν ιδιαίτερο λογοτεχνικό σφρίγος στη γραφή του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Νεοφυτίδη, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι όλα αυτά συνηγορούν υπέρ ενός φτασμένου λογοτέχνη, παρά την αξιοπρόσεκτη ωριμότητα στη γραφή του.  Είναι εμφανές άλλωστε ότι τα διηγήματα έχουν γραφεί από την οπτική ενός εφήβου και όλα τα γεγονότα περνούν μέσα από τα μάτια μυθοπλαστικών έφηβων χαρακτήρων. Είναι επομένως απαλλαγμένα από την οπτική του ενήλικα συγγραφέα. Η με τον προσωπικό τρόπο του διαχείριση του αφηγηματικού υλικού και των αφηγηματικών τεχνικών προσανατολίζει προς ενδιαφέρουσες και σωστά δομημένες ιστορίες για εφήβους, παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας εμφανίζεται για πρώτη φορά στα κυπριακά γράμματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, η επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία να απονείμει το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας στον Νεόφυτο Νεοφυτίδη.»

Το βιβλίο Το χαμόγελο της Σεμέλης της Μαρίνας-Μιχαηλίδου Καδή – σε εικονογράφηση  της Constanze von Kitzing απέσπασε το Βραβείο Εκδοτικής Αρτιότητας για παιδικό βιβλίο 2010-2011 από την Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου και το Περιοδικό Κυπριακή Βιβλιοφιλία.

Η Σεμέλη ξέρει τι θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο!  Το κόκκινο ποδήλατο είναι το ομορφότερο ποδήλατο που έχει δει ποτέ και έβαλε στόχο να το αποκτήσει.  Όμως, μια μέρα, κάτι στα σκυθρωπά πρόσωπα των ανθρώπων γύρω της την προβληματίζει…  Τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν αληθινά;  Και είναι το κόκκινο ποδήλατο αυτό που θα κάνει τη Σεμέλη πραγματικά ευτυχισμένη;  Μια αναπάντεχη συνάντηση θα της δώσει την απάντηση που ψάχνει!

Τα βιβλία μπορεί να τα προμηθευτεί το κοινό από το πωλητήριο του Ιδρύματος, την Αγορά, γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.boccf.org

                                                            

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










726