Διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


 Το Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" σας προσκαλεί στην πρώτη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα "Ο Καβαλιέρος και η Ντάμα: έκφρασις και ρητορική στρατηγική στον Περί του Στεφάνου" και ομιλητή τον Δρ Ανδρέα Σεραφείμ (University College London).

Οι διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τρόπο επιστημονικό και συνάμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ.
Οι διαλέξεις διεξάγονται στο Θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης», Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Λευκωσία, ώρα 7.00 μ.μ και είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ακολουθεί συζήτηση.

Πληροφορίες για την πρώτη διάλεξη:

Η διάλεξη αυτή εξετάζει την έννοια της έκφρασης, δηλαδή της ζωντανής εικονοποιίας – και την εφαρμογή της στο ρητορικό λόγο του Δημοσθένη, Περί του Στεφάνου. Η έκφραση χρησιμοποιείται περίτεχνα στον Περί του Στεφάνου ως μία ρητορική στρατηγική που χρησιμοποιεί ο Δημοσθένης με στόχο να χαλιναγωγήσει το λογικό και θυμικό του ακροατηρίου του, να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη διάθεση των δικαστών και των άλλων παρευρισκομένων στο δικαστήριο έναντί του και έναντι του Αισχίνη, με στόχο να επηρεάσει την τελική ετυμηγορία τους. Η σχέση αυτή της εξάρτησης και της αλληλοσυμπλήρωσης στο δικαστήριο παρομοιάζεται με τη σχέση ενός Καβαλιέρου με τη Ντάμα του. Ελάτε να χορέψουμε τανγκό...

Ο Ανδρέας Σεραφείμ είναι Honorary Research Fellow στο University College London. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το University of Texas at Austin και διδακτορικού διπλώματος από το University College London. Διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης, του University College London (Lloyd Scholarship in Greek) και του University of Texas at Austin (Leon Fellowship). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την αρχαία ελληνική ρητορική, το ελληνικό δίκαιο, τη θεατρικότητα και την ερμηνεία της (performance criticism), και τα αρχαία ιατρικά κείμενα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

20 Νοεμβρίου 2013 (Τετάρτη)

 

Ανδρέας Σεραφείμ (University College London)

 

Ο Καβαλιέρος και η Ντάμα: έκφρασις και ρητορική στρατηγική στον Περί του Στεφάνου

 

12 Δεκεμβρίου 2013 (Πέμπτη)

 

Μαγδαλένα Ζήρα (King’s College, London)

 

 Βάτραχοι στην Κύπρο και Εκάβη στη Νέα Υόρκη: Δύο σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος στο κοινωνικό και πολιτικό τους πλαίσιο

 

15 Ιανουαρίου 2014 (Τετάρτη)

 

Δέσποινα Κεραμιδά (University of Leeds)

 

 Η ιστορία της Αριάδνης στον Οβίδιο: η φωνή και η οπτική μιας μυθολογικής ηρωίδας

 

5 Φεβρουαρίου 2014 (Τετάρτη)

 

Ελένη Κακλαμάνου (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

 

"Έίμαι ο άρχοντας και ξέρω το καλό σου": Άρχοντες, αρχόμενοι και ψεύδη στη πλατωνική Πολιτεία

 

19 Μαρτίου 2014 (Τετάρτη)

 

Θεόδωρος Μαυρογιάννης (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

 

Οι ρωμαϊκοί ναοί στο Κούρειον και την Αμαθούντα και η Ανατολική πολιτική του Τραϊανού

 

9 Απριλίου 2014 (Τετάρτη)

 

Amelia Brown, (University of Queensland)

 

The Conversion of Temples to Churches in Late Antiquity: Practicality or Ideology?

 

30 Απριλίου 2014 (Τετάρτη)

 

Robert Maltby (University of Leeds)

 

The Vindolanda Tablets: Letters from Rome's Most Northerly frontier

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


56