Διάλεξη του Δρος Σωτήρη Μουσούρη, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου


Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, ώρα 19:00 , το τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου και την Εταιρεία Συνεχούς Επιμόρφωσης  Νομικών  «Δημοσθένης» Λτδ, φιλοξενούν για μια διάλεξη τον Δρ. Σωτήρη Μουσούρη, τέως Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ.

Το θέμα της διάλεξης θα είναι «ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ : ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ» και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του κ. Σωτήρη Μουσούρη.

 Ο Σωτήρης Μουσούρης σπούδασε Νομικά, καθώς και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης με υποτροφία Φουλμπράιτ το 1962, και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες ως οικονομολόγος και τα επόμενα δώδεκα χρόνια ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη  (1966). Από αυτή την καίρια θέση με άρθρα του και με διαλέξεις προώθησε την ιδέα του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, έχει συμπράξει από την θέση του υπεύθυνου στην έρευνα των δραστηριοτήτων και του κώδικα συμπεριφοράς των Πολυεθνικών εταιρειών, για την δημιουργία Κοινής Αγοράς στη Δυτική Αφρική, για την λειτουργία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και στον συντονισμό των Οργανώσεων του ΟΗΕ. Στην διάρκεια της δεκαετίας του 1970, δίδαξε σε τρία Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης.

Τον Απρίλιο του 2006 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής με το παράσημο GrandCompanion of OliverTambo, σε ειδική τελετή στην Πρετόρια για τις προσπάθειες του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. 

Την τελευταία δεκαπενταετία ίδρυσε και διοικεί το Ελληνο – Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ίδρυμα Ευρώπη – Ασία (ASEF), είναι αντιπρόεδρος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, καθώς και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι τέσσερις θεματικοί άξονες της διάλεξης αφορούν τον ρόλο του ΟΗΕ για την διατήρηση της Ειρήνης και της Ασφάλειας, τα εργαλεία που διαθέτει για το σκοπό αυτό, και οι λόγοι της συνεχούς διολίσθησης του οράματος της ειρηνικής συνύπαρξης. Θα γίνει αναφορά  στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Γενικό Γραμματέα, στις Διεθνείς  Συνθήκες ,  στα παραδείγματα του Απαρτχάιντ,  του Κυπριακού, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν και τέλος στις τρεις σύγχρονες μεγάλες απειλές και προοπτικές.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Αναστασία Γραμματικάκη– Αλεξίου, καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και Ομ. Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Επαμεινώνδας Κορακίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Θωμάς – Νεκτάριος Παπαναστασίου.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Εταιρεία Συνεχούς Επιμόρφωσης Νομικών “Δημοσθένης” Λτδ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










229