ΔΗΚΙ: Η πρόταση ΥΠΠ για τις Παγκύπριες χαρακτηρίζεται από αδιάκοπο ψυχοφθόρο τρέξιμο των Καθηγητών


Το Paideia-News παραθέτει τη θέση της ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) για την πρόταση του ΥΠΠ για τις ενδιάμεσες εξετάσεις και το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων (Π.Ε.), στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ στις 16.6.2016.

«Η ΔΗΚΙ Καθηγητών θεωρεί ότι η συνολική εισήγηση του ΥΠΠ σχετικά με τις ενδιάμεσες εξετάσεις και το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων (Π.Ε.), σε Παγκύπριες Εξετάσεις  Απόλυσης (ΠΕΑ) και Παγκύπριες  Εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ) προβληματίζει έντονα την Εκπαιδευτική Κοινότητα αφού στην ουσία μαθητές και Καθηγητές , από τις  5 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα βρίσκονται σε μία  διαρκή ψυχοφθόρα διαδικασία και αγώνα, θέτοντας στο περιθώριο τους πραγματικούς  στόχους του Δημόσιου Σχολείου και τις συνεχείς διακηρύξεις για ένα ανθρώπινο Σχολείο.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών δεν έχει ένσταση στο διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων σε Παγκύπριες Εξετάσεις  Απόλυσης και Παγκύπριες  Εξετάσεις Πρόσβασης. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε με θετικό μάτι την εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων, υπό  προϋποθέσεις βεβαίως, ως ένα μέτρο για αποφόρτωση των μαθητών από το άγχος της μίας εξέτασης , σε όλη τη διδακτέα ύλη, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών, μετά λύπης , παρατηρεί ότι η συνολική πρόταση του ΥΠΠ χαρακτηρίζεται από ένα αδιάκοπο ψυχοφθόρο τρέξιμο από μέρους των Καθηγητών, πρωτίστως όμως των μαθητών, των οποίων, το βαρυφορτωμένο και  πιεστικό πρόγραμμά τους όπως προκύπτει από την πρόταση, θα αποφέρει αναμφίβολα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Διαπιστώνουμε ότι τα τετράμηνα συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε τρίμηνα. Καλούμαστε να διδάξουμε την ύλη των τετραμήνων  μέχρι τις 10  Ιανουαρίου. Καλούμαστε να κάνουμε διαμορφωτική αξιολόγηση σε όλα τα μαθήματα για το α΄ τετράμηνο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για  το β΄ τετράμηνο.

Καλούμαστε να υλοποιήσουμε μία πρόταση , η οποία , περιλαμβάνει,  πρωτίστως για τους μαθητές, συνεχή διαμορφωτική αξιολόγηση, ενδιάμεσες εξετάσεις, Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης, Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, ενισχυτική διδασκαλία, εβδομάδα εργασίας, ανεξετάσεις Ιουνίου κοκ,  κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για μαθητές  και καθηγητές.Καλούμαστε να υλοποιήσουμε μία πρόταση η οποία αποπροσανατολίζει τους καθηγητές από το εκπαιδευτικό τους έργο, κυρίως όμως πνίγει στην κυριολεξία τους μαθητές με απρόβλεπτα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και αυξάνει κατακόρυφα την παραπαιδεία για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται.

Με βάση τα πιο πάνω , ως ΔΗΚΙ, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή ως έχει την συγκεκριμένη εισήγηση του ΥΠΠ χωρίς να δούμε εμπράκτως, την υλοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων όπως : μείωση της διδακτέας ύλης έτσι ώστε να διεξάγεται ουσιαστικό και ποιοτικό μάθημα με βάση τις διδακτικές περιόδους κάθε μαθήματος, ξεκαθάρισμα του ρόλου της ενισχυτικής διδασκαλίας, επαρκή χρόνο για σωστή προετοιμασία των μαθητών προ της έναρξης των εξετάσεων, συνέχιση των ανεξετάσεων τον Σεπτέμβριο,  υλοποιήσιμα χρονοδιαγράμματα για όλα τα θέματα αλλά και άλλες προϋποθέσεις τις οποίες θα καταθέσουμε, νοουμένου ότι θα αρχίσει διάλογος, καθώς επίσης και προετοιμασία των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης για ομαλή μετάβασή τους στο Γυμνάσιο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










130