Δημιουργώντας πολύτιμες μάρκες - Αποτίμηση του 2016


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ* 

Με βάση την ετήσια αποτίμηση του Forbes για τις παγκόσμιες μάρκες, η Apple ήταν το νούμερο ένα παγκόσμιο εμπορικό όνομα του 2016, με αξία $154 δις, 87% περισσότερα από ό, τι η δεύτερη στην κατάταξη, Google. Τι κάνει την μάρκα της Apple να διατηρεί την ηγετική της θέση επί έξι συνεχή έτη; Η μάρκα της! Οι μάρκες προφανώς, έχουν ουσία στην αντίληψη των καταναλωτών, σε όλες τις βιομηχανίες, όπως και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όπου οι καταναλωτές πρέπει να εμπιστευτούν ένα όνομα πριν επενδύσουν σε αυτό.

 «Η ουσία της προώθησης μιας μάρκας εναπόκειται στην ευκαιρία να δημιουργήσεις μια ανάμνηση» δήλωσε κάποτε ο Steve Jobs, ο συνιδρυτής της Apple. Αυτή την ευκαιρία άρπαξαν και οι ίδιοι οι συνιδρυτές συνδέοντας με τους καταναλωτές τους και προσπαθώντας να δημιουργήσουν αναμνήσεις μέσω των υπολογιστών, των smartphones, των smart watches και ενδεχομένως, των τηλεοράσεων και των αυτοκινήτων Apple.

Επιπλέον, η Google κατατάσσεται στη θέση νούμερο δύο, με αξία $82,5 δις και ένα παγκόσμιο αξιόπιστο όνομα συνώνυμο με την «αναζήτηση».  Έχει γίνει μέρος της ηλεκτρονικής καθημερινότητάς μας βοηθώντας μας να ψάξουμε για κάθε όρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εμπειριών.

Η αντιληπτή στρατηγική της μάρκας στα προαναφερθέντα παραδείγματα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε άλλη μάρκα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων μαρκών. Υπό την προϋπόθεση, ότι η εταιρεία ή το άτομο έχουν αρχικά επενδύσει στην ποιότητα του προϊόντος τους, θα πρέπει να προσεγγίσουν το στοχευόμενο κοινό και να προωθήσουν την ευκαιρία για δημιουργία αναμνήσεων και θετικών εμπειριών.

Οι άνθρωποι θυμούνται συνανθρώπους τους για τον τρόπο που τους έχουν κάνει να αισθανθούν. Για τον ίδιο λόγο, ας χαράξουμε επωνυμίες/μάρκες στις αντιλήψεις των ανθρώπων και να τις κάνουμε συνώνυμες με ευχάριστα και θετικά συναισθήματα.

Για μια πλήρη λίστα των πιο πολύτιμων εμπορικών ονομάτων για το 2016, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.forbes.com/powerful-brands/list/

*Επίκουρη Καθηγήτρια Μάρκετινγκ

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

P.A. College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1053