Δύο επιστολές Π. Κωμοδρόμου με μηνύματα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Π.Κ. για ανέλιξή του


Έληξε το σίριαλ της ανέλιξης του Πέτρου Κωμοδρόμου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου του Π.Κ. ή μήπως παίρνει νέα τροπή; Θα δεχθεί η Πρυτανεία την απόφαση ή μήπως θα την αγνοήσει; Αυτά τα καυτά ερωτήματα κυριαρχούν από χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου  μετά την απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος να εγκρίνει την ανέλιξη του κ. Κωμοδρόμου, που εδώ και χρόνια απασχόλησε όχι μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Αυτά τα ερωτήματα θα παύσουν να υφίστανται, από την ώρα που το Π.Κ. στείλει την ενημερωτική επιστολή του στον κ. Κωμοδρόμο για την απόφαση ανέλιξής του. Αν όχι τότε τα πράγματα θα πάρουν διαστάσεις. Πάντως, οι αντιδράσεις στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας παραμένουν.

Το  Paideia-News.com παραθέτει  τις δύο επιστολές Κωμοδρόμου που στάλθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου, με τις οποίες ενημερώνει και ευχαριστεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ταυτόχρονα στέλνει σαφή μηνύματα.

Στην επιστολή του, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013 αναφέρει:   

Η επιστολή της Τρίτης

 «Αγαπητοί/ές φίλοι/ες, καλή σας μέρα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και κατανόησή σας όλα αυτά τα χρόνια: θα σας είμαι πάντα ευγνώμων!

Σας ευχαριστώ για όσα έχετε κάνει (ο/η καθένας/μία στο μέτρο των δυνατοτήτων του/της, φυσικά) σε αυτή την πρωτοφανή ιστορία. Θεωρώ ότι οι πράξεις σας που υποκινούνταν από ανιδιοτέλεια, ήθος και εντιμότητα, χωρίς οποιοδήποτε προσωπικό κέρδος, αλλά με μόνο κριτήριο την πίστη στην αξιοκρατία, το δίκαιο και τη νομιμότητα όχι μόνο σας τιμούν, αλλά παρέχουν και την ελπίδα ότι αυτό το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, δίκαια και νόμιμα.  

Αναφορικά με την τελευταία εξέλιξη στη διαδικασία ανέλιξής μου, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι ψήφοι ήταν 6 υπέρ της επικύρωσης της θετικής απόφασης του Εκλεκτορικού Σώματος για την ανέλιξή μου (Π. Αγαπητός, Π. Κυπριανίδη, Μ. Μαυρονικόλας, Γ. Οικονομίδης, Α. Χρυσάνθου και Χ. Χαραλάμπους, τους οποίους ευχαριστώ θερμά), 2  κατά (Α. Λεβέντης και Σ. Μάτσης), 1 αποχή (Α. Σωτηρίου), 2 μη συμμετέχοντες (Α. Γαγάτσης και Κ. Χριστοφίδης) και 1 απουσία (Χ. Παπαέλληνας). Δηλαδή, 6 θετικές ψήφοι σε 11 παρόντα μέλη.

Ο νόμος είναι σαφής για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 7.2 σχετικά με τον «Τρόπo Λήψης Αποφάσεων» του Συμβουλίου αναφέρει τα εξής: «Οι απoφάσεις τoυ Συμβoυλίoυ λαμβάvovται με απόλυτη πλειoψηφία τωv παρόντων μελών του»

Και εφόσον ο νόμος λέει αυτό, ουδείς κανονισμός, κανόνας ή αξιωματούχος του Πανεπιστημίου μπορεί να ορίσει αλλιώς, κατά βούληση και σε σύγκρουση με το νόμο, όταν μάλιστα «την ευθύνη για την εφαρμογή του» νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 6(δ) του περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου, έχουν το ίδιο το Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του.

Θεωρώ ότι θα ακολουθήσει το αυτονόητο, δηλαδή η γνωστοποίηση της επικύρωσης της ανέλιξης μου, βάσει του νόμου, από τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου μας.

Η δικαίωση, που έρχεται με αυτήν την απόφαση ύστερα από 10 χρόνια καθήλωσής μου στη βαθμίδα του λέκτορα, αμέτρητων κακόβουλων και δόλιων ενεργειών σε βάρος μου και απίστευτης ταλαιπωρίας, είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη.

Ο αγώνας όμως όλων μας θα πρέπει να συνεχιστεί για ένα καλύτερο, αξιοκρατικό και δίκαιο Πανεπιστήμιο. Είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα όσοι ενήργησαν παράνομα, κακόβουλα και ανήθικα θα κριθούν από τη δικαιοσύνη και την ιστορία. Ήδη προγραμματίζεται η συγγραφή βιβλίου για την περιπέτειά μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο σας υπόσχομαι ότι θα είναι άκρως αποκαλυπτικό.

Καλή σας μέρα και σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Πέτρος»

Η επιστολή της Τετάρτης

Στην επιτολή του της Τετάρτης 19 Ιουνίου αναφέρει:  

«Έντιμε κύριε Πρόεδρε,

Ενόψει της θετικής εξέλιξης στη διαδικασία ανέλιξής μου, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα.

Τα γεγονότα που είχαν εξελιχθεί τόσο στην ακυρωθείσα διαδικασία ανέλιξής μου όσο και αργότερα στην επαναληπτική διαδικασία με οδήγησαν αναπόφευκτα να αντιδράσω για την προστασία των δικαιωμάτων μου. Ουδέποτε είχα πρόθεση να πλήξω οποιοδήποτε ή να προσβάλω οποιοδήποτε. Αντίθετα, από της πρόσληψής μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπήρξα πολύ συνεργάσιμος με τους συναδέλφους μου, πολύ βοηθητικός με τους φοιτητές μου και ιδιαίτερα εργατικός, πάντα με γνώμονα την ακαδημαϊκή δεοντολογία και στοιχειώδεις ηθικές αρχές. Η αντιπαλότητα, όμως, που είχε δημιουργηθεί είχε ως αποτέλεσμα να πλήξει τη δική μου εικόνα εφόσον παρουσιάστηκα από κάποιους ως ακραίος, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων. Η εικόνα αυτή με αδικεί κατάφορα.

Παρά το ότι η όλη ιστορία μού έχει στοιχίσει πάρα πολλά, επιθυμώ όπως τερματιστεί η αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί. Δεν έχω κανένα δισταγμό να συνεργαστώ ακόμα και με εκείνους που με αντιμετώπισαν άδικα, με μένος και αντιπάθεια, που επιχείρησαν να με διαβάλουν και να με παρουσιάσουν ως ακραίο. Είμαι διατεθειμένος να διαγράψω τα πάντα. Η αντιπαλότητα οδήγησε σε δικαστικές διαδικασίες που κάποιες εγέρθηκαν εναντίον μου και κάποιες εγέρθηκαν εκ μέρους μου. Για όλες αυτές τις διαδικασίες είμαι διατεθειμένος να συμβάλω ώστε να οδηγηθούν σε τελική ρύθμιση.

Με την παρούσα θα ήθελα να σας μεταφέρω την πρόθεση και επιθυμία μου να πράξω οτιδήποτε χρειαστεί για να παύσει η αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί και ελπίζω να αντιμετωπιστώ με καλή πίστη, ειλικρίνεια και σεβασμό.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πέτρος Κωμοδρόμος»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160