ΕΔΟΝ: Καταδικάζουμε τη στάση Κενεβέζου, Πουλλή για έκδοση εγκυκλίου κατά μαθητών


Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ ΜΕ ανακοίνωσή του «αισθάνεται έντονα την ανάγκη να χαιρετίσει τις  μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις , που έγιναν σήμερα από το Οργανωμένο  Μαθητικό και Φοιτητικό Κίνημα, ενάντια στα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, ενάντια στο μνημονιακό ζυγό, ενάντια στη συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικας». Η ΕΔΟΝ σημειώνει ότι πέραν των τριών χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, έδωσαν δυναμικά το παρών τους στη μαζική κινητοποίηση, στέλλοντας το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι σε καμιά περίπτωση το Οργανωμένο Μαθητικό και Φοιτητικό Κίνημα, δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να συμβιβαστεί με τις πρόνοιες της μνημονιακής σύμβασης της Τρόικας και των δορυφόρων της. Πρόνοιες, που οδηγούν το σύνολο του κυπριακού λαού στον εργασιακό μεσαίωνα και υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς.

Και συνεχίζει:

«Μετά λύπης αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να καταδικάσουμε με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο τη στάση του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου αλλά και τη στάση της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης κα Ζήνας Πουλλή, οι οποίοι ετσιθελικά και σε μία άνευ προηγουμένου ενέργεια, προχώρησαν στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία χαρακτήριζαν την κινητοποίηση της ΕΣΕΜ Λευκωσίας ως «παράνομη». Στην ίδια εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σήμερα στα σχολεία, η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, καλούσε τους Εκπαιδευτικούς όπως «παρεμποδίσουν την αποχώρηση των μαθητών/τριών από τα σχολεία», ενώ ταυτόχρονα επισήμαινε «ότι για όσους μαθητές/ μαθήτριες αποχωρήσουν παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Διευθύνσεων των Σχολείων θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες για την επιβολή της αντίστοιχης ποινής».

Παραπέμπουν σε παρωχημένες και σκοτεινές περιόδους

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η στάση του Υπουργού Παιδείας αλλά όσο και η στάση της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης, παραπέμπουν σε παρωχημένες και σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ενώ ταυτόχρονα αντιβαίνει και σχετικό κανονισμό του Υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου λειτουργούν τα Επαρχιακά Συντονιστικά σώματα (ΕΣΕΜ) των μαθητών αλλά και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε στον κανονισμό 13,11 ο οποίος ρητά διευκρινίζει ότι «Σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ δεν σημειώνονται απουσίες». Παράλληλα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΣΕΜ Λευκωσίας, είναι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη στη βάση των σχετικών κανονισμών και έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκδηλώσεις με τους μαθητές να έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν, τόσο στις εκδηλώσεις της ΕΣΕΜ της επαρχίας τους αλλά και της ΠΣΕΜ.

Σε τι αποσκοπεί αυτή η στάση του Υπουργείου Παιδείας;

Είναι απορίας άξιον, σε τι αποσκοπεί τη δεδομένη στιγμή, αυτή η στάση του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιακών του. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, εάν είναι με τον τρόπο αυτό που αντιλαμβάνονται το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, τον κριτικά σκεπτόμενο μαθητή, στα οποία αποσκοπεί μεταξύ άλλων η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια.

 

Θα ήταν λοιπόν ορθότερο, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας αλλά και η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, να επαναφέρουν στη μνήμη τους, τους διαχρονικούς αγώνες του Μαθητικού Κινήματος της Κύπρου, πριν προχωρήσουν στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.  Τόσο το Μαθητικό όσο και το Φοιτητικό κίνημα, βρίσκονταν πάντοτε στην πρωτοπορία των αγώνων του κυπριακού λαού, σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό το σύνολο του Λαού μας. Από τα πέτρινα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55-59 αλλά και αργότερα στα χρόνια που προηγήθηκαν και ακολούθησαν  του φασιστικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Το Οργανωμένο Μαθητικό και Φοιτητικό Κίνημα αποτελούσε πάντοτε την ελπίδα του Λαού μας στους αγώνες του για ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς να πτοείται και να δειλιάζει μπροστά στις όποιες απειλές και εκβιασμούς.

Χειραγώγηση υπάρχει αλλά μέσω της ΝΕΔΗΣΥ προς την ΠΣΕΜ

Δεν μπορούμε παράλληλα να μην εκφράσουμε την απαρέσκεια μας και για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΣΕΜ με την οποία κατακεραυνώνει την Οργάνωση μας για δήθεν χειραγώγηση των ΕΣΕΜ σε Λευκωσία και Λεμεσό. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ έχει έντονο άρωμα της Πινδάρου και αντίθετα, η χειραγώγηση υπάρχει αλλά μέσω της ΝΕΔΗΣΥ προς την ΠΣΕΜ. Αυτές τις έντονες ώρες που περνά ο τόπος μας μετά τους απαράδεκτους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και τη στάση των Ευρωπαίων «φίλων» μας, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο η ΝΕΔΗΣΥ μέσω της ΠΣΕΜ να καλεί τους μαθητές να κάτσουν φρόνιμα στα θρανία τους χωρίς να αντιδράσουν, χωρίς να εκφραστούν δυναμικά για αυτό το σχέδιο υποδούλωσης του λαού μας που συντελείται από τα γνωστά κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι υποτιμητικό ως προς την κρίση των χιλιάδων μαθητών και φοιτητών που παρευρέθηκαν σε αυτή τη δυναμική κινητοποίηση. Δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΕΔΗΣΥ στο μοναχικό δρόμο του συμβιβασμού που επέλεξε να βαδίσει.

Σε κοινό αγώνα και συστράτευση

Απεναντίας, το Κ.Σ της ΕΔΟΝ καλεί το σύνολο του Κυπριακού Λαού, σε κοινό αγώνα και συστράτευση, ενάντια στα αντιλαϊκά  και αντεργατικά μέτρα που επιχειρεί να εφαρμόζει η Τρόικα εις βάρος του Λαού μας. Ιδιαίτερο κάλεσμα αγώνα και συμπόρευσης απευθύνουμε στο σύνολο του Εκπαιδευτικού και Ακαδημαϊκού κόσμου, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός. Ο αγώνας και ο στόχος μας είναι κοινός. Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, απαντάμε με ενότητα και παλλαϊκό αγώνα. Όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε για το καλό της νέας γενιάς για το καλό της πατρίδας και του λαού μας. Λαός Ενωμένος – Ποτέ Νικημένος». 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


84