Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ


Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη εγκύκλιο που αφορά τους χώρους που λειτουργούν τα  Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης:

«Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.) αποτελούν συνέχεια των «Ινστιτούτων Ξένων Γλωσσών» που άρχισαν τη λειτουργία τους από το σχολικό έτος 1959 -1960. Συνιστούν ιδίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ιδρύθηκαν στα πλαίσια εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής του Κράτους, με στόχο την παροχή επιμόρφωσης και συμπληρωματικής μόρφωσης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς επίσης και σε ενήλικες, μέσα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.

Τα Κ.Ι.Ε. δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα δίδακτρα των μαθητών τους επιχορηγούνται από το Κράτος, ως μια κοινωνική παροχή προς τους πολίτες για ίσες ευκαιρίες μάθησης.

Σήμερα λειτουργούν 41 Κ.Ι.Ε. σε όλη την Κύπρο, σε αστικές, αγροτικές και ακριτικές περιοχές, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 15,000 μαθητές και ενήλικες.

Καλούνται οι Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους Διευθύνοντες τα Κ.Ι.Ε., για να προωθηθεί το έργο το οποίο επιτελείται από τα Κ.Ι.Ε. Οι σχολικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τους πρέπει να αξιοποιούνται από όλους για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ώστε πράγματι να γίνεται απόσβεση των επενδύσεων του κυπριακού λαού για την παιδεία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και των αιθουσών των σχολείων, ιδιαίτερα σε χρόνο που δε λειτουργούν τα πρωινά σχολεία.

Για υλοποίηση του πιο πάνω στόχου, καλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των πιο κάτω:

1. Τα Κ.Ι.Ε. στεγάζονται σε δημόσια σχολεία και χρησιμοποιούν τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων. Παρέχεται χώρος νια γραφείο του Διευθύνοντος και του επιμελητή του Κ.Ι.Ε. και επιτρέπεται η χρήση της αίθουσας καθηγητών του σχολείου και των αποχωρητηρίων από τους καθηγητές του Κ.Ι.Ε.

  1. Επιτρέπεται η πρόσβαση στις «ειδικές αίθουσες διδασκαλίας ή /και εργαστήρια συγκεκριμένων μαθημάτων» (π.χ. Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γλωσσών, Βιολογίας, Μαθηματικών κ.τ.λ.) και η χρήση όλου του εξοπλισμού των ειδικών αιθουσών / εργαστηρίων.
  2. Επιτρέπεται η λειτουργία της θέρμανσης και κατά τις ώρες λειτουργίας του Κ.Ι.Ε. (πρωινές, απογευματινές ή/και. βραδινές).
  3. Υπάρχει κατάλληλος φωτισμός, τόσο εντός του σχολικού κτηρίου όσο και στην αυλή, για να μπορούν καθηγητές, μαθητές και γονείς να προσέρχονται, να διακινούνται και να αποχωρούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια από τις αίθουσες διδασκαλίας.

5. Επιτρέπεται στους Διευθύνοντες τα Κ.Ι.Ε., αφού προηγηθεί συνεννόηση με το Διευθυντή του σχολείου, η είσοδος στις τάξεις του σχολείου για ολιγόλεπτη ενημέρωση των μαθητών και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου. Αν είναι εφικτό, μπορεί να γίνεται και σύντομη κοινή συγκέντρωση των μαθητών, κατά την οποία ο Διευθύνων το Κ.Ι.Ε. να μπορεί να ενημερώνει τους μαθητές σχετικά με τα Κ.Ι.Ε.

Επισημαίνεται ότι και οι Διευθύνοντες τα Κ.Ι.Ε. θα μεριμνούν ώστε να διατηρούνται οι χώροι και ο εξοπλισμός στην κατάσταση που παραλαμβάνονται. Για το σκοπό αυτό, οι Διευθύνοντες θα διασφαλίζουν ότι θα τηρείται ο ακόλουθος κώδικας συμπεριφοράς από τους εκπαιδευτές:

  • Μετά το τέλος του μαθήματος επαναφέρουν την αίθουσα διδασκαλίας και τον εξοπλισμό της στην αρχική τους κατάσταση.
  • Βεβαιώνονται ότι όλα τα παράθυρα και τα φώτα της αίθουσας είναι κλειστά πριν κλειδώσουν την αίθουσα και αποχωρήσουν.
  • Τηρείται η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το κάπνισμα, όπως καθορίζεται στην εγκύκλιο με αριθμό φακέλου 21.1.08 και ημερομηνία 24/10/2012.
  • Τηρούν τους κανόνες ασφάλειας κατά τη χρήση των ειδικών αιθουσών και εργαστηρίων.

Καλούνται όλοι να επιδείξουν πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας για προώθηση των κοινών στόχων, που δεν είναι άλλοι από τη μόρφωση και τη δια βίου μάθηση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202