Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Μόντη «Γράμματα στη Μητέρα»


Μητέρα, αν το βρεις βαρύ το γράμμα μου, 
είναι που σκύβει απάνω του ο Πενταδάχτυλος φορτωμένος Τούρκο, 
αν το βρεις ασήκωτο, 
είναι που γονατίζει απάνω του ο Πενταδάχτυλος φορτωμένος Τούρκο.

.. όμως αυτός είν’ εκεί απέναντί μας 
και μας κυτάζει 
και μας κυτάζει μ’ ένα τρόπο. 
Και κάθεται βραχνάς και μολύβι στο στήθος μας, 

.. Και λέει: «Λοιπόν»; 
Και μας ρωτά: «Λοιπόν»; 

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ανακοινώνει ότι  σε συνεργασία με  το Ίδρυμα Κώστας Μόντης, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και το Δήμο Λευκωσίας  συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Μόντη, αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο: ‘Γράμματα στη μητέρα’. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μεγάρου της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, όπου στεγάζεται η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου), την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 20.00.

   «Για πρώτη φορά το ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη «Γράμματα στη μητέρα» γίνεται ένας μουσικός και θεατρικός μονόλογος για να μας μιλήσει κατευθείαν στο μυαλό και στην καρδιά με τον καθαρό και επίκαιρο πάντα λόγο του. Η μουσική συνομιλεί με την ποίηση του Κώστα Μόντη παίρνοντας άλλες διαστάσεις και χρώματα. Μελωδίες, ήχοι, τραγούδια και απαγγελία συνθέτουν την πιο μεγάλη ίσως ανομολόγητη αλήθεια της ψυχής μας και του τόπου μας. Σαράντα χρόνια μετά την εισβολή είναι χρέος μας να θυμόμαστε, γι’ αυτό η αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο: «Γράμματα στη Μητέρα» του ποιητή Κώστα Μόντη, θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει τον πόνο του Έλληνα της Κύπρου και μιλά στην ψυχή του.

   Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος εκλεκτοί καλλιτέχνες. Στη θεατρική ερμηνεία η κα. Έλενα Χατζηαυξέντη, στη μουσική σύνθεση ο κ. Γιώργος Καλογήρου, στο φλάουτο η κα. Σταυρούλα Σπανού, στο λαούτο - Κιθάρα – Ούτι ο κ.  Γιώργος Καλογήρου. Την σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια ανέλαβε η κα. Μιράντα Θεοδωρίδου, τη φιλολογική επιμέλεια  και την  επιλογή κειμένων ο κ. Παντελής Βουτουρής, ενώ το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η κα. Μέλανη Στέλιου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138