Eκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25η Απριλίου 2013, στο πλαίσιο του μαθήματος «Το τοπίο των Κυπριακών και Μεσογειακών Μέσων Επικοινωνίας». Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν οι δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης και η ξενάγηση οργανώθηκε από την κ. Γιάννα Ιακώβου Ανώτερη Λειτουργό Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και την κ. Αννίτα Σολέα, υπεύθυνη Δημοσίων και Διεθνών σχέσεων του ΡΙΚ. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα και μια ενημέρωση των φοιτητών από τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ κ. Θέμη Θεμιστοκλέους για το ρόλο που διαδραματίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και πως έχει λειτουργήσει κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην συνεχεία οι φοιτητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του Ψηφιακού Ηρόδοτου που είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο. Αμέσως μετά οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν τα τμήματα τηλεόρασης, ραδιοφώνου, σύνταξης ειδήσεων και υπηρεσίας διαδικτύου.

Στο Τμήμα Τηλεόρασης οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραγωγή της ενημερωτικής εκπομπής «Από μέρα σε μέρα» και να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες παραγωγής από το control room υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη της εκπομπής. Οι συντελεστές και οι τεχνικοί της εκπομπής εξήγησαν λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται για να παραχθεί και να μεταδοθεί μια ενημερωτική εκπομπή και απάντησαν στις ερωτήσεις των φοιτητών.

Στο Τμήμα Ραδιοφωνικών παραγωγών δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν δυο ζωντανές εκπομπές στο On Air Studio και την ηχογράφηση μίας ακόμη εκπομπής σε ένα από τα Production Studio του ΡΙΚ. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο παραγωγής ζωντανών και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών, να απευθύνουν ερωτήσεις στους παραγωγούς, εκφωνητές και τεχνικούς ήχου των εκπομπών και να διαμορφώσουν μια πρώτη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού studio.

Εξίσου σημαντική εμπειρία αποκόμισαν και οι φοιτητές που βρέθηκαν στην αίθουσα σύνταξης, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία συλλογής, επιλογής και σύνταξης των ειδήσεων σε θέματα εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, εκτελώντας απλές εργασίες.

Τέλος, ομάδα φοιτητών ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της ιστοσελίδας του ΡΙΚ και ενεπλάκησαν στη διαδικασία ενημέρωσής της.

Συνοδοί της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ κ. Ευριπίδης Αντωνιάδης και ο Μεταπτυχιακός συνεργάτης του Τμήματος ΕΣΔ κ. Ζήνωνας Θεοδοσίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191