Εκπαιδευτικοί στην Κολομβία διαδήλωσαν στο πλευρό των μαθητών τους


ΜΠΟΓΚΟΤΑ (ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Χιλιάδες καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Κολομβίας την Τρίτη, στο πλευρό των μαθητών που διαδήλωσαν για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να απαιτήσουν να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία.

"Ζητάμε η Κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη δημόσια εκπαίδευση στην Κολομβία (...) να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν την περασμένη (σχολική) χρονιά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέλσον Αλαρκόν, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FECODE), που προκήρυξε 24ωρη απεργία.
Σύμφωνα με τη FECODE, 342.000 δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία της Τρίτης, ενώ 8,5 εκατομμύρια μαθητές και σπουδαστές δεν πήγαν στις τάξεις.
Ο Αλαρκόν κατήγγειλε ότι η Κυβέρνηση του δεξιού νέου προέδρου Ιβάν Ντούκε, που ανέλαβε την εξουσία την 7η Αυγούστου, δεν εννοεί να τηρήσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν τον Ιούνιο με την κυβέρνηση του προκατόχου του, του κεντροδεξιού Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Βάσει αυτών των συμφωνιών, το κράτος της Κολομβίας δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί σε δέκα χρόνια καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, από τους παιδικούς σταθμούς ως τα δευτεροβάθμια σχολεία, θα παρατείνει τη σχολική ημέρα, θα φροντίσει να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ισοσκελίσει τα ελλείμματα του τομέα.
Η Υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε "διάλογο" και απαίτησε να μην παραβιάζουν το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για έξι συναντήσεις με αντιπροσωπείες της FECODE τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Ο πρόεδρος Ντούκε διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση του προκατόχου του ότι του παρέδωσε "εξουθενωμένα" τα δημοσιονομικά της χώρας των Άνδεων.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


357