Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα


ΑΘΗΝΑ- Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup.

Εκτιμάται ότι έως πριν από λίγους μήνες οι καταθέσεις ελλήνων πολιτών στην Κύπρο ανέρχονταν στα 5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» (6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 9,9% άνω των 100.000 ευρώ) όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γ.Ασμουσεν, θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο. Έτσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










115