Έκτακτη σύσκεψη για τα Συνεργατικά Ιδρύματα λόγω Eurogroup


Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Υπηρεσίας Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών πραγματοποιείται σε λίγο στη Λευκωσία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται καθοδόν προς Λευκωσία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

Η απόφαση που λήφθηκε για κούρεμα των καταθέσεων, συμπλήρωσε, είναι καταστροφική και δεν έπρεπε κατ’ ουδένα λόγο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, αφού όπως εκτιμά, «αυτό θα σκοτώσει το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ακόμη πως «ίσως δεν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και να σκεφτόμασταν ως καλύτερη την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ», προσθέτοντας πως «μεσοπρόθεσμα ίσως να μας συμφέρει να πάμε πίσω στην κυπριακή λίρα».

Εκφράζοντας την άποψη πως η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο Διευθυντής του ΣτΛ είπε πως «με το δίκαιο του ο Κύπριος καταθέτης θα νιώσει ότι πληρώνει τα σπασμένα για λάθη που έκαναν άλλοι, ενώ την ίδια ώρα θα φύγει εντελώς η ρευστότητα, θα πάνε τα επιτόκια προς τα πάνω, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα αυξηθεί η ανεργία και στο τέλος θα φέρουμε κι άλλο μνημόνιο».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


129