Έκτη ομιλία του Βυζαντινού Σεμιναρίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Το Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό σας προσκαλεί στην έκτη ομιλία του Βυζαντινού Σεμιναρίου με θέμα «Snakes and Scorpions: Hunting the Dehumanized Heretic in Late Antiquity» από τον Δρ. Young Kim, ο οποίος διδάσκει Ιστορία και Κλασική Φιλολογία στο Calvin College, Grand Rapids, Michigan, USA. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ο Δρ Kim βρίσκεται στην Κύπρο ως Fulbright Research Scholar, με σκοπό να ολοκληρώσει τη μονογραφία του για την ζωή και το έργο του Αγίου Επιφάνιου, επισκόπου Σαλαμίνας. 

Πληροφορίες για την ομιλία:

Ο Επιφάνιος Σαλαμίνας είναι ευρέως  γνωστός ως διώκτης των αιρέσεων και υπερασπιστής της ορθόδοξης πίστης κατά τον ύστερο τέταρτο αιώνα. Στο opus magnum του, το Πανάριον, ο Επιφάνιος συγκέντρωσε πληροφορίες για τις δοξασίες, τις τελετές και τις αντίστοιχες αντικρούσεις 80 διαφορετικών «αιρέσεων» οι οποίες μάστιζαν τον χριστιανικό κόσμο ήδη από τη γέννησή του. Οργάνωσε το εγκυκλοπαιδικό υλικό του θεματικά χρησιμοποιώντας εικόνες από τον κόσμο των άγριων ζώων, των θεραπειών από επιθέσεις από δηλητηριώδη ερπετά και συνήθιζε να παραλληλίζει πολλές από τις αιρετικές ομάδες που περιέγραφε με φίδια και άλλα άγρια ζώα. Το αποτέλεσμα της ρητορικής αυτής ήταν να μην είναι πλέον ορατή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αιρετικού και του ζώου. Αυτό το στοιχείο της αφαίρεσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών από τους αιρετικούς φαίνεται με τη σειρά του να εξυπηρετούσε τη λεκτική και πιθανώς φυσική βία εναντίον τους.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2013, στις 19:00 μ.μ. με τη συμμετοχή φυσικώς παρόντων και τηλε-παρόντων στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου στο Αδαμάντειο Μέγαρο (Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 13-15, 1055, Λευκωσία).

Το Βυζαντινό Σεμινάριο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω της Σύγχρονης Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης.
Για να συνδεθείτε:
- Ακολουθείστε τον σύνδεσμο http://eclass-live.ouc.ac.cy/join_meeting.html?meetingId=1610056
- Επιλέξτε Login as Guest
- Στο πεδίο «Email Address» πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση
- Στο πεδίο «Display Name» πληκτρολογήστε το Ονοματεπώνυμο σας
- Πατήστε το κουμπί Log In
Διοργανωτές:
Στέφανος Ευθυμιάδης, καθηγητής
Γιώργος Δεληγιαννάκης, επίκουρος καθηγητής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










220