Ελεύθερο Ζηνώνειο Πανεπιστήμιο:Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Καθηγητή του ΠΚ Κωνσταντίνου Δέλτα


Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι κάτοικοι της Λάρνακας στη χθεσινοβραδινή διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 15ου χρόνου του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου.  Εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας.  Τη διάλεξη συντόνιζε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρνακας «Απολλώνιος», Δρ Γιώργος Μηλιώτης.

Είμαστε καθαρόαιμοι Έλληνες ή κουβαλούμε στο αίμα μας γονίδια από άλλους λαούς; Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας παρουσίασε με παραστατικό τρόπο και ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες των κληρονομικών ασθενειών από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα όπως η κληρονομική νεφροπάθεια και η κληρονομική μικροσκοπική αιματουρία. Παγκόσμιο ρεκόρ στους υγιείς φορείς της κληρονομικής ασθένειας της κυστικής ίνωσης, τόνισε μεταξύ άλλων  o κ. Δέλτας, κατέχουν οι καταγόμενοι από την Αθηένου της Κύπρου Η κυστική ίνωση είναι η πιο διαδεδομένη κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής, η οποία μεταβιβάζεται με τον αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο κληρονόμησης στους απογόνους. Ενδεικτικά, αν και οι δύο γονείς είναι υγιείς φορείς της ασθένειας, τότε το κάθε παιδί τους  έχει  πιθανότητα 25%  να κληρονομήσει τη  νόσο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών,  που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας μαζί με συνεργάτες στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έδειξαν ότι  η συχνότητα της νόσου  ανάμεσα στον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό  είναι πιο μικρή από ό,τι  συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. 

Το βιβλίο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα υπό το φως εικοσαετούς έρευνας με τίτλο «Η γενετική κληρονομιά των Κυπρίων μέσα από ειδικά θέματα γενετικής», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην ιατρική της Κύπρου και όχι μόνο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120