Ένα άρθρο του 2011. Κάποιοι προειδοποιούσαν, μόνοι εν διωγμώ


Αναπτυξιακοί  μονόδρομοι για λίγους..και οικονομικά αδιέξοδα για πολλούς

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ*

Μπροστά στις δύσκολες ημέρες που μας αναμένουν οφείλουμε να συλλαβίζουμε αντιστασιακά κάποιες πικρές αλήθειες για το παρόν και το μέλλον. Διατηρώντας όμως τη μνήμη μας αλώβητη και πολύτιμη..

 Αυτοί που σήμερα ως επαΐοντες περιγράφουν μονόδρομους και επιθέσεις εναντίον των μισθωτών είναι οι ίδιοι που από το 1988 και εντεύθεν επέμεναν σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, καθ’ ολοκληρίαν τουριστικό. Επέβαλαν μια ολοκληρωτική αλλοίωση του κοινωνικού ιστού χάριν μιας πρόσκαιρης  ευκαιρίας εύκολου κέρδους και πλουτισμού για τους λίγους. Χωρίς προβληματισμό για την φθίνουσα πορεία της οικιακής και την κοινοτικής οικονομίας που επέφεραν που θα πληρώσουμε ακριβά  τις  δύσκολες ώρες που έρχονται. (Όπως πλήρωσε και η Ελλάδα )

Το 2011, μόλις δύο δεκαετίες  μετά, μας ζητούν να πληρώσουμε τις συνέπειες των οικονομίστικων, ρηχών αναπτυξιακών τους εμμονών. Δεν έχουν σχέδιο Β. Δεν το σκέφτηκαν καν. Εκρίζωσαν κάθε άλλη, δύσκολη έστω, συνταγή επιβίωσης.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν λειτούργησε ένας τομέας εναλλακτικής αναπτυξιακής και οικονομικής στρατηγικής από μέρους τους. Φλυαρούν στην ίδια ρότα.

Μια εργοδοτική εμμονή. Μια υπέρ-επένδυση στο εφήμερο της άκρατης ιδιοτελούς κερδοσκοπίας και όχι στις υποδομές μιας πολυετούς, συνετής, κοινωνικά επικεντρωμένης κερδοφορίας εδραζόμενης στην εμπράγματη οικονομία και όχι στις αρπαχτές της στιγμής.

Ένας τόπος πολυμερώς ευλογημένος, με διαχρονικό ορυκτό και όχι μόνο πλούτο, που μπορούσε να αξιοποιηθεί μακροπρόθεσμα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κινείται στο μονόδρομο της  εύκολης λύσης. Χωρίς να εισπράττει καν τα οφειλόμενα. Χωρίς εμμονή στο ηθικό και το πανανθρώπινα νόμιμο. Μόνο όραμα η συνεχής δίωξη του μισθωτού. Οι υπόλοιποι επιτελούν ανάπτυξη με το αζημίωτο βέβαια. Το ντόπιο κεφάλαιο επέβαλε την πολιτική της μονοπώλησης των κερδών από τους λίγους προνομιούχους και όταν ήρθαν οι ζημιές τις κοινωνικοποίησε, φορτώνοντας τις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι μισθωτοί, που με τους κόπους τους κτίζουν την κοινωνία,  θα έπρεπε  να είναι οι έσχατοι οφειλέτες και οι πρώτοι λαμβάνοντες. Το αντίθετο δυστυχώς επιβάλλεται σήμερα......

ΑΥΤΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΩΣ ΑΠΟΝΗΡΕΥΤΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










220