Ενημερωτική ημερίδα Υπ. Άμυνας στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Μέρες Σταδιοδρομίας»


  Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων που εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου θεσμού που έχει εγκαινιάσει το Υπουργείο Άμυνας από πέρσι με τίτλο «Μέρες Σταδιοδρομίας». Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία στους εθνοφρουρούς να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών, τόσο των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου. Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει και την παροχή πληροφόρησης προς τους εθνοφρουρούς σε σχέση τις προσφερόμενες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης.

Στη σημερινή ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη συνεργασία, κάλεσε τους εθνοφρουρούς να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή για να αντλήσουν χρήσιμη πληροφόρηση και να προγραμματίσουν τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Τόνισε επίσης ότι στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι να καταστήσει τη στρατιωτική θητεία όσο το δυνατό πιο ωφέλιμη και παραγωγική, και είναι γι’ αυτό, όπως ανέφερε, «που ενισχύουμε διαρκώς τη νέα πολιτική «θετικών κινήτρων». Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, είπε, υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα εξ αποστάσεως φοίτησης που δίνει τη δυνατότητα έναρξης σπουδών, ενώ στις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστεί και το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που θα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης διπλωμάτων ως ένα χρήσιμο εφόδιο για τη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία των εθνοφρουρών.

Ο κ. Υπουργός έκανε επίσης αναφορά στο νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα τεχνικής και χρηματοδοτικής στήριξης σε όσους έχουν την έφεση, να προχωρήσουν τη μετεξέλιξη επιχειρηματικών ιδεών που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μετά το πέρας της στρατιωτικής τους θητείας.

 

Νέα προγράμματα έχουν εγκαινιαστεί, όπως σημείωσε, ο κ. Υπουργός, και στον τομέα του αθλητισμού, όπως είναι τα προγράμματα εκμάθησης τεχνικών αυτοάμυνας, ενώ αυτό το εξάμηνο θα ξεκινήσει και   το πρόγραμμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.

Τέλος, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας θα εγκαινιάσει σύντομα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τα Κέντρα Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού, με στόχο να υπάρχει συνεχής και   συστηματική δυνατότητα σε όσους εθνοφρουρούς επιθυμούν να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση και καθοδήγηση.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η νέα αυτή πολιτική «θετικών κινήτρων», μαζί με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας αλλά και   την εμπέδωση της αξιοκρατίας και της ισονομίας στην Εθνική Φρουρά, θα συμβάλουν ουσιαστικά έτσι ώστε οι εθνοφρουροί μας να αισθάνονται περήφανοι που υπηρετούν την πατρίδα τους, αλλά και την ίδια ώρα, να αξιοποιούν χρήσιμα τον χρόνο αυτό για να αποκτήσουν δεξιότητες και να προγραμματίσουν τη μετέπειτα ζωή τους. Είπε επίσης πως η υπηρεσία στην Ε.Φ. αποτελεί παράσημο ζωής που θα κουβάλα πάντα κάθε εθνοφρουρός, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Άμυνας θα υπάρξει σημαντική αναστροφή της τάσης για φυγοστρατία.

Σημειώνεται ότι οι «Μέρες Σταδιοδρομίας» θα πραγματοποιηθούν σε επτά στρατόπεδα σε παγκύπρια κλίμακα μεταξύ 7 Μαρτίου – 21 Μαρτίου 2016.   Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών ημερίδων γίνονται παρουσιάσεις από εκπροσώπους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενώ στη συνέχεια οι εθνοφρουροί μπορούν να λάβουν έντυπο υλικό για προγράμματα σπουδών καθώς και να υποβάλουν προσωπικώς απορίες στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148