Επ. Συγκοινωνιών: Παράταση στη δωρεάν μεταφορά μαθητών Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης


 Δωρεάν θα συνεχίσουν να διακινούνται από και προς τα σχολεία τους οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου.

Μετά από συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αντωνίου είπε ότι "η αναστολή του διατάγματος για κατάργηση των κομίστρων θα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου", προσθέτοντας ότι "συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

Ο κ. Αντωνίου είπε πως "έχουμε ενημερωθεί ότι η απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων Συγκοινωνιών και Παιδείας είναι όπως η διακίνηση των μαθητών για τις σχολικές διαδρομές θα είναι δωρεάν για την Δημοτική Εκπαίδευση και εξετάζονται στοχευμένα μέτρα όσον αφορά την διακίνηση των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης".

Ανέφερε ότι "σήμερα διακινούνται 31.500 μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης από ένα σύνολο 50 χιλιάδων μαθητών και το κόστος από αυτή την διακίνηση είναι περίπου 3 εκατομμύρια τον χρόνο".

Ως Επιτροπή Συγκοινωνιών, είπε ο Πρόεδρός της, "δώσαμε το μήνυμα στα αρμόδια Υπουργεία ότι το αργότερο σε 15 μέρες θα πρέπει να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις εάν είναι δυνατόν η διακίνηση των μαθητών να γίνεται δωρεάν εάν είναι ανέφικτο να εξεταστούν στοχευμένα μέτρα ώστε να μην πλήττονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι μαθητές εκείνοι που συμμετέχουν σε συσσίτια ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο διαπιστώνεται ότι προέρχονται από φτωχές οικογένειες".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε δυσαρέσκεια "γιατί ενώ το Υπουργείο Συγκοινωνιών βρίσκεται σε συζήτηση ή σε ετοιμασία σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή κομίστρων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κοινωνικός διάλογος".

Ο κ. Φακοντής είπε ότι "υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες των οργανωμένων γονέων και των συνταξιούχων ότι ενώ έχει παρέλθει ενάμιση περίπου μήνες δεν έχουν κληθεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για να συζητήσουν και να εκφέρουν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις".

Πρόσθεσε πως "έχει ξεκαθαρίσει σήμερα ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία ως ίσχυε πριν από την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

Αυτό που έχουν δηλώσει, είπε, είναι ότι θα συνεχίσει δωρεάν η μεταφορά στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, ενώ θα παρέχεται δωρεάν μεταφορά και σε οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά στα σχολεία, αλλά για τις άλλες ομάδες θα υπάρχει στόχευση".

"Είναι κάπως παράδοξο και παράλογο 15 χιλιάδες παιδιά να σιτίζονται και την ίδια στιγμή να τους ζητούμε να καταβάλουν 200 ευρώ κόμιστρο", είπε ο κ. Φακοντής προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από πλευράς των οργανωμένων γονέων για διασύνδεση του θέματος κομίστρων και συσσιτίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση τους ως Δημοκρατικός Συναγερμός ότι "οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη πρέπει να στηριχθούν και αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ώστε ναι μεν να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τα δέκα εκατομμύρια (από το κόστος της δωρεάν μεταφοράς) αλλά να μην πληγούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη".

"Είναι σχήμα οξύμωρο από την μία να δίνουμε συσσίτια στα μικρά παιδιά και από την άλλη στα ίδια να επιβάλλουμε κόμιστρα και για αυτό εάν δεν υπάρχει τρόπος άλλος να εξευρεθούν τα δέκα εκατομμύρια το μέτρο πρέπει να είναι στοχευμένο με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε αυτοί που έχουν να στηρίξουν αυτούς που δεν έχουν. Είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και οφείλουμε να κάνουμε ανακατανομή και να στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού", είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Πρόσθεσε ότι "η διυπουργική επιτροπή θα λάβει όλα αυτά σοβαρά υπόψη και θα βγει συγκεκριμένη απόφαση που θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις των μαθητών και των πολυτέκνων και αυτών που είναι σε σύνταξη και δεν μπορούν να πληρώνουν κόμιστρα".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










206