Επιμορφωτική συνάντηση Δημοτικού Αγίας Νάπας στο πλαίσιο του Erasmus+


Στην Αγία Νάπα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος» και 10 εκπαιδευτικών από πέντε αντίστοιχα σχολεία χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρουμανίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Πολωνίας και Ιταλίας.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «My Roots Become Our Wings – Travel Agency» «Οι Ρίζες μου Γίνονται τα Φτερά Μας – Ταξιδιωτική Εταιρεία», που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση KA2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης για τις σχολικές χρονιές 2018-2020»
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας - Αντώνη Τσόκκου, Γεώργιος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη σύμπραξη των έξι ευρωπαϊκών σχολείων έχει ως στόχο να εμβαθύνει σε καλές πρακτικές συμπερίληψης (good practices for social/ inclusion/inclusive education), με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα και ετερότητα. Οι δραστηριότητες του προγράμματος απευθύνονται τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στα παιδιά, ώστε να βοηθήσουν τις σχολικές τους κοινότητες να γίνουν συμπεριληπτικά περιβάλλοντα στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία».
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου «τα συμπεριληπτικά σχολεία είναι αυτά που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες και δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, αναπηρίας, μαθησιακών αναγκών ή οποιωνδήποτε άλλων ειδικών συνθηκών της ζωής τους. Σε πολυπολιτισμικά σχολεία όπως αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MRBOW-TA» νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά στον ίδιο βαθμό» ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα ότι «στόχος είναι όλα τα παιδιά, μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες-ρουτίνες (icebreakers / energisers/team-building activities), με τη χρήση της τεχνολογίας, με κατάλληλα ερεθίσματα και μέσα να νιώθουν χαρούμενα, να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου, να νιώθουν περήφανα και όχι μειονεκτικά για τις ρίζες τους (τη χώρα καταγωγής και την κουλτούρα των γονιών τους), να έχουν κίνητρα να ανοίξουν τα φτερά τους για να πετύχουν τους στόχους τους στη χώρα που ζουν, σε μια Ενωμένη Ευρώπη».
Η συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Λάμπρη Τρισόκκα ανάφερε ότι «κατά την πρώτη επιμορφωτική συνάντηση προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές ημερίδες από εκπαιδευτικούς του σχολείου με ειδίκευση στη συμπεριληπτική εκπαίδευση (Inclusive Teaching and Learning Practices for Inclusive School Communities, Social Inclusion Vs. Factor X). Εγιναν επίσης  δειγματικά μαθήματα σε διάφορες τάξεις του σχολείου, όπως ελληνικά, αγγλικά, και ρομποτικής, διαδραστικές δραστηριότητες που ετοίμασε η κάθε τάξη του σχολείου, αλλά και το σχολείο ως σύνολο (Φεστιβάλ Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Εθίμων της Κύπρου), με κύριο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και προβληματισμών».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «κατά την παραμονή τους στο νησί, οι εταίροι εκπαιδευτικοί, επισκέφθηκαν όλες τις επαρχίες της Κύπρου και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν το κυπριακό πρόβλημα, τις ρίζες, την ιστορία, την παράδοσή και τα αρχαιολογικά της μνημεία, τα οποία προστατεύονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και διάφορα αξιοθέατα».
Οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί «εξέφρασαν ικανοποίηση για τη φιλοξενία, αλλά και από την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, το οποίο προσπαθεί να είναι συμπεριληπτικό σχολείο στην πράξη και σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής και όχι μόνο στη θεωρία».
Η επόμενη συνάντηση - ανταλλαγή εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάρτιο του 2019.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










690