Επίσκεψη εκπαιδευτικής ομάδας των Επιμορφωτικών στην Αρχιεπισκοπή και το Βυζαντινό Μουσείο


Την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013, με την ευκαιρία της ημέρας Ξεναγών, εκπαιδευτική ομάδα των Επιμορφωτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄.

Μαζί με την ξεναγό κ. Χριστιάνα Μυλωνά, είχαν την ευκαιρία τα 30 μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας να γνωρίσουν τη βυζαντινή τέχνη, η οποία δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε μέχρι τις μέρας μας στην Κύπρο. Τόσο οι φορητές εικόνες, όσο και τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες έχουν τη δική τους ομορφιά και αξία, τα οποία εκφράζουν τη θεολογία, την παράδοση και την ιστορία της Εκκλησίας.

Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εικόνες και τα ψηφιδωτά που επαναπατρίστηκαν ή μετέφεραν οι εκτοπισμένοι αδελφοί μας από την κατεχόμενη γη μας. Αφού, όπως είναι γνωστό, οι τούρκοι άλλα από τα ιερά μας κειμήλια κατέστρεψαν και άλλα ξερίζωσαν και πούλησαν στο εξωτερικό.

Επίσης στο Βυζαντινό Μουσείο επισκέφθηκαν τα περίφημα κειμήλια της Ανατολής, της αγαπημένης Μικράς Ασίας. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2013.

Στη συνέχεια η ομάδα από τα Επιμορφωτικά του Υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος καλωσορίζοντας την ομάδα, παρουσίασε τον ευρύτερο χώρο της παλαιάς και της νέας Αρχιεπισκοπής και αναφέρθηκε στην ιστορία των δύο οικοδομημάτων. Αμέσως μετά, μετέβησαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και επισκέφθηκαν το Διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄ και το Μέγα Συνοδικό.

Ακολούθως, η ξεναγός κ. Χριστιάνα Μυλωνά ευχαρίστησε το για τον πολύτιμο χρόνο που πρόσφερε στην ομάδα, καθώς και την ευκαιρία που είχαν όλοι να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του τόπου μας, τη σημασία και τη θεολογική ερμηνεία των εκκλησιαστικών ιερών αντικειμένων και κειμηλίων.

Ο Επίσκοπο Μεσαορίας ευχήθηκε καλή συνέχεια στα πολύ χρήσιμα σεμινάρια, μέσω των Επιμορφωτικών του Υπουργείου Παιδείας. Επισήμανε τη σημασία της ευκαιρίας που έχουν οι μετέχοντες στα Επιμορφωτικά, τόσο να γνωρίσουν οι ίδιοι όσο και να μπολιάσουν και άλλους φίλους και οικείους στο να θέλουν να γνωρίσουν, μέσω των προσκυνηματικών επισκέψεων, τα όμορφα και μοναδικά μέρη της πατρίδας, στα οποία βρίσκεται κατάσπαρτη η ιστορία και ο παγκόσμιος πολιτισμός μας.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε σε όλους τον Παγκύπριο χάρτη που έκδωσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και είναι πολύτιμο εργαλείο στους προσκυνητές και επισκέπτες των Μοναστηριών και Εκκλησιών μας.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


149