Επιστολή σοκ γιατρού στους υπουργούς Παιδείας και Yγείας: «Οι απόφοιτοι Νοσηλευτικής δεν έχουν ιδέα…»


Η επιστολή στάλθηκε στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, στους γενικούς διευθυντές των δύο υπουργείων, καθώς επίσης στο Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Το www.paideia-news.com επικοινώνησε με την πρύτανη του ΤΕΠΑΚ κ. Ελπίδα Κεραυνού η οποία μας ανέφερε ότι η επιστολή θα τύχει μελέτης και θα εκδοθεί ανακοίνωση. Δημοσιεύουμε την επιστολή χωρίς τα στοιχεία του γιατρού και χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο της:

«Με μεγάλη απογοήτευση επιθυμών να σας ενημερώσω για μια νεοφανή κατάσταση των αποφοίτων νοσηλευτών όλων των κυπριακών «Πανεπιστημίων».

Για 28 χρόνια όντας στο δημόσιο ο………. και διευθυντής της …………Κλινικής έκανα μαθήματα ……………….. στη Νοσηλευτική Σχολή που είχε έδρα το γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από πείρα ως ιατρός πιστεύω ότι έχω την ικανότητα να αξιολογώ το προσωπικό με το οποίο συνεργάζομαι.

Χωρίς συζήτηση, οι νοσηλευτές που αποφοιτούσαν από τη Νοσηλευτική Σχολή του κράτους ήταν άριστοι χωρίς να υστερούν από καμιά άλλη χώρα του κόσμου.

Δυστυχώς, οι νέοι απόφοιτοι όλων των Νοσηλευτικών Σχολών τους οποίους γιατί εργάζομαι στο ……………… Νοσοκομείο και ερχόμενοι για εργοδότηση, δεν ικανοποιούν ούτε τον κατώτατο βαθμό για πρόσληψη σε εργασία. Δεν έχουν ιδέα τι είναι η Νοσηλευτική ή η Ιατρική και το αντικείμενο της δουλειάς τους, τη ζωή του ασθενούς.

Όλους που παρουσιάζονται εδώ στους θαλάμους ή τα χειρουργεία, τους υποβάλλω απλές ερωτήσεις ή για παθήσεις ή για νοσηλευτική φροντίδα και δεν έχουν ιδέα να απαντήσουν.

Οι ίδιοι μου εξηγούν ότι δεν έκαναν τα μαθήματα αυτά ούτε κανονική πρακτική εξάσκηση σε Νοσοκομείο.

Τα διπλώματά τους τα έχουν πάρει κύριοι και τώρα θα εργοδοτηθούν στα νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε το επίπεδο της φροντίδας που θα έχουν οι ασθενείς και τις επιπλοκές που θα προκύψουν; Ποιος θα φέρει την ευθύνη γι’ αυτό;

Στην προσπάθεια να καλύψουν με νοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία μας, δημιουργήθηκαν βιαστικά» πανεπιστήμια και σχολές» χωρίς υποδομή και επάνδρωση, με αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές και να μην έχουν καθόλου πρακτική εξάσκηση. Το να περιφέρονται στις καφετέριες των νοσοκομείων δεν είναι πραγματική εξάσκηση.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ως πρακτήρας γιατρός και παρακαλώ όλους τους υπεύθυνους να πάρουν άμεσα μέτρα για σωστή εκπαίδευση νοσηλευτών από όλα τα πανεπιστήμια και με επιβεβαιωμένη υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση, για να τους χορηγούν τα διπλώματα.

Παρακαλώ πάρτε άμεσα μέτρα γιατί θα θρηνήσουμε θύματα και υπεύθυνοι θα είναι όλοι όσοι ευθύνονται για τη λειτουργία Νοσηλευτικών Σχολών»    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165