Επίθεση ΣΕΚ, ΠΕΟ κατά Κενεβέζου λόγω αγοράς υπηρεσιών για ΚΙΕ και Μουσικά


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος «διαλύει τις εργασιακές σχέσεις μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ‘εργολάβους’ με τους πλέον εξευτελιστικούς όρους απασχόλησης» αναφέρουν οι  Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση «εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρά τις διαφωνίες των συντεχνιών προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά υπηρεσιών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του ΥΠΠ με απαρχή τα Μουσικά Σχολεία και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι «αυτό είναι η απαρχή για υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και μετατροπή των 2500 εκπαιδευτικών σε αυτοεργοδοτούμενους /υπεργολάβους».

«Ταυτόχρονα εκφράζουμε την διαμαρτυρία και την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι το ΥΕΚΑ παρά τα διαβήματα που έγιναν από την ηγεσία της ΠΕΟ και της ΣΕΚ  δεν έχει τοποθετηθεί ως όφειλε για το επίμαχο θέμα της απόφασης για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και να προχωρήσουν στην αγορά υπηρεσιών στα προγράμματα αυτά», συνεχίζουν ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Προσθέτουν ότι «δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας παρέμεινε αμέτοχο με αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρεί στην υλοποίηση της απόφασης του».

ΣΕΚ και ΠΕΟ αναφέρουν ότι «με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν διασφαλίζει την απασχόληση των υφιστάμενων αδιόριστων εκπαιδευτικών οι οποίοι τηρούν τα προσόντα και έχουν αποδεδειγμένα εμπειρίες στα εξειδικευμένα προγράμματα του ΙΔΑΒΕΠ».

Επιβεβαιώνεται ακόμη ότι «η αγορά υπηρεσιών θα υποβαθμίσει την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και ότι η αγορά υπηρεσιών θα μειώσει σημαντικά το εισόδημα των απασχολουμένων, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές στο ΤΚΑ, από τον πενιχρό μισθό τους, προκειμένου να ασφαλιστούν με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου».

ΣΕΚ και ΠΕΟ αναφέρουν ότι «με την αγορά υπηρεσιών, οι αδιόριστοι νέοι εκπαιδευτικοί  θα απολέσουν το δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα για την περίοδο των 5 μηνών που δεν θα έχουν απασχόληση, εξέλιξη που θα τους οδηγήσει στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την αγορά υπηρεσιών δεν αποκλείει την εργοδότηση διπλοθεσιτών διορισμένων εκπαιδευτικών».

Αναφέρουν ότι «ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας που  είχε καταγγείλει Δημόσια και στη Βουλή την απασχόληση διορισμένων εκπαιδευτικών στα βραδινά και απογευματινά προγράμματα του ΥΠΠ, τώρα δίδει το δικαίωμα σε διορισμένους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση για απασχόληση στα συγκεκριμένα προγράμματα».

ΣΕΚ και ΠΕΟ, συνεχίζουν λέγοντας ότι «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αγορά υπηρεσιών είναι παράνομη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών αφού είναι σαφές ότι θα υπάρχει υπαλληλική σχέση μεταξύ των εκπαιδευτικών και του ΥΠΠ, συνεπώς, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «η ενέργεια του ΥΠΠ αποτελεί επίθεση κατά των νέων ανέργων επιστημόνων των €600 και €700 το μήνα, και επίθεση κατά της αξιοπρέπειας στην εργασία  σε μια περίοδο που η Πολιτεία διακηρύττει την ανάγκη για προστασία των νέων και αδύνατων κοινωνικών ομάδων».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


166