Επιτροπή Συμβασιούχων, Εκτάκτων και Αντικαταστατών Μέσης: Δεν θα ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία


Η Επιτροπή Συμβασιούχων, Εκτάκτων και Αντικαταστατών Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη σημερινή δημοσίευση των διορισμών  στη Μέση και σημειώνει ότι αποτελούν επαλήθευση των ανησυχιών και των προβλέψεων. Ακολούθως:

  «Επίσης εκφράζει την έντονη της δυσαρέσκεια για την αθέτηση τόσο των προεκλογικών όσο και των μετεκλογικών δεσμεύσεων περί διορισμού όλων των συμβασιούχων. Η προσπάθεια των τελευταίων ημερών του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει το πρόβλημα παρουσιάζοντας μία σειρά παραπλανητικών δεδομένων δεν πρόκειται να μας παραπλανήσει»:

  1. Σε σχέση με τον αριθμό των αδιορίστων:

Για μας ο αριθμός των αδιόριστων μετριέται ανά σχολική χρονιά και όχι ανά μήνα. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε μέχρι στιγμής 200 περίπου αδιόριστους και όχι πενήντα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα ακολουθήσουν στην συνέχεια άλλοι 200 διορισμοί αλλά εάν αυτές είναι οι προθέσεις εμείς θα τις καλωσορίσουμε.

  1. Σε σχέση με την μείωση των μαθητών:

Ο αριθμός των μαθητών είναι πράγματι μειωμένος, γεγονός που ήταν καλά γνωστό όταν δίδονταν οι συγκεκριμένες υποσχέσεις. Επιπλέον, η μείωση των μαθητών αντισταθμίζεται με την πρόωρη αφυπηρέτηση 200 περίπου συναδέλφων κατά τη φετινή μόνο χρονιά.

Οι πραγματικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται ο μεγάλος αριθμός αδιόριστων συμβασιούχων είναι οι εξής:

  • Η εισαγωγή κάποιων μέτρων όταν απαλείφτηκε η μνημονιακή ρήτρα για αύξηση κατά μια περίοδο του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών. Τα μέτρα αυτά δεν δικαιολογούνταν εφόσον η αποκοπή από τους μισθούς όλων των συναδέλφων υπερκάλυπτε το ποσό  που θα εξοικονομείτο από την απόλυση αριθμού συμβασιούχων.
  • Η παγοποίηση των προαγωγών και η επίμονη άρνηση του Υπουργείου στις εκκλήσεις της ΟΕΛΜΕΚ για ανάθεση καθηκόντων σε συναδέλφους χωρίς μισθολογική αύξηση. Για μας είναι εντελώς ακατανόητη αυτή η άρνηση αφού θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων και την απόλυση περισσότερων συμβασιούχων, ειδικότερα σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως είναι αυτή των φιλολόγων όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο.
  • Η μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση των εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά προγράμματα.
  • Η συνεχιζόμενη μείωση στις ανάγκες της ειδικής εκπαίδευσης. Είναι εντελώς απαράδεκτο για χάρη της εξοικονόμησης μερικών χιλιάδων ευρώ, να αντικαθίστανται οι ατομικές στηρίξεις μαθητών,  με ομαδοποίηση των μαθητών σε ομάδες μέχρι οκτώ μαθητών γεγονός που θα καθιστά αδύνατη τη βοήθεια των παιδιών αυτών. Το κράτος μας εάν θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκό θα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην μόρφωση.

Θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια περίπου 550 αφυπηρετήσεις, πρόωρες ή κανονικές, χωρίς να γίνει καμιά μονιμοποίηση. Οι αφυπηρετήσεις αυτές δικαιολογούν την μονιμοποίηση όλων σχεδόν των συμβασιούχων καθηγητών. Η συνεχιζόμενη άρνηση των συγκυβερνώντων κομμάτων να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις μας προκαλεί την εντύπωση ότι στόχος τους είναι η σταδιακή απόλυση όλων των συμβασιούχων με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Ο αρχικός στόχος της εξοικονόμησης 10 εκατομμυρίων  ευρώ από το μισθολόγιο του Υπουργείου Παιδείας έχει καλυφθεί από την αποκοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με το πρόσχημα της μη απόλυσης των συμβασιούχων και εκτάκτων. Επιπλέον η αφυπηρέτηση 550 συναδέλφων που βρίσκονταν ως επί το πλείστον στα υψηλότερα στρώματα της μισθοδοσίας, έχει επιφέρει μια επιπλέον εξοικονόμηση άλλων 25 εκατομμυρίων από το μισθολόγιο του Υπουργείου Παιδείας. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να αναλογιστεί το καλό της εκπαίδευσης αλλά και τις δικές της υποσχέσεις και να βάλει τέρμα στην πολιτική της  «μπακκαλίστικης» αντιμετώπισης της Παιδείας και του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετούν.

Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αλλά και να προτείνουμε τρόπους, οι οποίοι πραγματικά μεταρρυθμίζουν την Παιδεία και ανεβάζουν την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και όχι να την υποβαθμίζουν συνεχώς. Ήδη έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τόσο σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας όσο και σε επιστολές που έχουμε στείλει».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151