Επιτυχημένη παρουσία του ΤΕΠΑΚ σε παγκόσμιο συνέδριο στην Ελβετία για το Περιβάλλον και την Υγεία


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου «Νερό και Υγεία - Water and Health» του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου συμμετείχε στο σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο που εξετάζει τη σχέση περιβάλλοντος και επιπτώσεών του με θέματα δημόσιας υγείας. Το συνέδριο (> 1800 συμμετοχές) διεξήχθη στην Βασιλεία της Ελβετίας, 19 - 23 Αυγούστου 2013, με τίτλο «Περιβάλλον και Υγεία - Γεφυρώνοντας Νότο, Βορρά, Ανατολή και Δύση».

Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου «Νερό και Υγεία», υπό την καθοδήγηση του Δρ. Κωνσταντίνου Χ. Μακρή (Επίκουρου Καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας), εκπροσώπησε το ΤΕΠΑΚ στο συνέδριο με μία ομιλία και δύο αναρτημένες εργασίες. Επιπλέον, ο Δρ. Μακρής προήδρευσε συνεδρίασης με θέμα «Εκθέσεις Εγκύων και Νεογνών σε Διατροφικούς Ρύπους και Προβλήματα Υγείας». Και οι 3 Μεταδιδάκτορες Ερευνητές του εργαστηρίου «Νερό και Υγεία» κέρδισαν σημαντικά βραβεία για τις ερευνητικές τους μελέτες που παρουσίασαν στο συνέδριο. Ο Δρ. Παντελής Χαρισιάδης έλαβε υποτροφία συνεδρίου για την έρευνά του σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν την ανθρώπινη έκθεση σε καρκινογόνα παραπροϊόντα χλωρίωσης-απολύμανσης σε κατοίκους της Κύπρου. Ο Δρ. Syam S. Andra έλαβε υποτροφία συνεδρίου και χρηματικό έπαθλο για την έρευνά του σχετικά με την παρουσία βιοδεικτών στην ανάπτυξη παχυσαρκίας μέσω περιβαλλοντικής και διατροφικής έκθεσης σε χημικούς ρύπους. Ο Δρ. Χάρης Καλύβας τιμήθηκε με το βραβείο New Researcher-Travel Award από το International Society of Exposure Science για την έρευνά του σχετικά με την εκτίμηση της ανθρώπινης έκθεσης σε διφαινόλη-Α και τα παράγωγά της, κατά την επαφή με χλώριο - καθαριστικά/απολυμαντικά ευρείας κατανάλωσης.

Η ερευνητική ομάδα «Νερό και Υγεία - Water and Health» μετέφερε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα μέχρις στιγμής ερευνητικά της πορίσματα αναφορικά με την ανθρώπινη έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μέσω των συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων αλλά και πώς αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου, www.cut.ac.cy/waterandhealth .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162