Εταιρική Εκπαίδευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης


ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ ΜΙΧΑΗΛ*

Τα τελευταία περίπου 4-5 χρόνια ζούμε την “επανάσταση” των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), όπου ο κάθε απλός χρήστης του διαδικτύου μπορεί να επιλέξει ένα ΜΚΔ (Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, Pinterest κ.α.), να δημιουργήσει προφίλ και να μοιράζεται με τους φίλους του ή με όλο τον κόσμο φωτογραφίες, βίντεο, τις σκέψεις του ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικής μορφής υλικό θέλει.  Παράλληλα, παρατηρείτε η τάση όλο και περισσότερες εταιρείες να δημιουργούν την δική τους παρουσία στα ΜΚΔ, προσπαθώντας να μοιραστούν με τους χρήστες αυτών τα νέα τους, σχετικά με εκδηλώσεις, προσφορές, εκπτώσεις, κουπόνια κ.τ.λ. με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και την  αναγνωρισιμότητα της εταιρικής τους ταυτότητας.

Φυσικά η χρήση των ΜΚΔ ως απλός χρήστης με την χρήση των ΜΚΔ ως εταιρεία διαφέρει πολύ. Η διαφορά της χρήσης βρίσκεται κυρίως στο ότι η διεύθυνση μιας εταιρείας δεν πρέπει να σκεφτεί πόσο εύκολο και ανέξοδο είναι να δημιουργήσει ένα λογαριασμό όπως θα σκεφτεί ένας απλός χρήστης, αλλά ποια στρατηγική θα ακολουθήσει και τι προϋπολογισμό θα χρειαστεί για να υλοποιήσει την στρατηγική αυτή. Ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ πρέπει να μελετήσει την χρησιμότητα των ΜΚΔ έτσι ώστε να αποφασίσει ποιο ή ποια ΜΚΔ θα χρησιμοποιήσει για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το επόμενο βήμα για την σωστή χρήση των ΜΚΔ είναι η εκπαίδευση, έτσι ώστε να μπορεί ο υπεύθυνος διαχείρισης τους να μεταφέρει τα μηνύματα της εταιρείας με το ορθό τρόπο. Σκοπός είναι τα μηνύματα  να γίνονται αποδεκτά από τους χρήστες των ΜΚΔ και να ενθαρρύνουν την αλληλοεπίδραση με σκοπό την ιώδη εξάπλωση τους από φίλο σε φίλο στο διαδίκτυο. Επίσης ο διαχειριστής των ΜΚΔ μέσω της εκπαίδευσης μαθαίνει να ακολουθεί ένα στρατηγικό πλάνο ενημέρωσης έτσι ώστε οι ενημερώσεις να έχουν μια λογική συνέχεια και να δημιουργούν ενδιαφέρον στους χρήστες των ΜΚΔ για να ακολουθήσουν την εταιρεία. Ακόμη ένας σημαντικός λόγος για εκπαίδευση στα ΜΚΔ είναι η αντιμετώπιση αρνητικών σχολίων από πελάτες που έχουν κάποιου είδος παραπόνου ή ακόμη και από κακόβουλες ενέργειες ανταγωνιστών που θέλουν να δυσφημίσουν το προϊόν ή υπηρεσία σας και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα ΜΚΔ. Ο τελευταίος είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που υπάρχουν ακόμη εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στα ΜΚΔ. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί όμως η διεύθυνση είναι ότι αν έχει κάποιο εκπαιδευμένο διαχειριστή των ΜΚΔ θα μπορεί να αντιμετωπίσει τυχών αρνητικά σχόλια και να απαντήσει σε τυχών κακόβουλες αρνητικές ενέργειες.

Εκπαίδευση στη χρήση ΜΚΔ από εταιρείες παρέχεται στην Κύπρο από την Socialway, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού marketing. Η εταιρεία προσφέρει εκπαίδευση για επαγγελματίες στα ΜΚΔ έτσι ώστε να κατανοήσουν την χρήση και να καταφέρουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των χρηστών έτσι ώστε να του ακολουθήσουν και να ενημερώνονται σχετικά με τα νέα.

To Facebook είναι το ΜΚΔ με την μεγαλύτερη διείσδυση Παγκόσμια και αυτό που προσφέρεται περισσότερο για χρήση από εταιρείες.  Συγκεκριμένα παραδείγματα από Κυπριακές εταιρείες που διάλεξαν το Facebook, εκπαιδεύτηκαν από την Socialway eServices Ltd και κατάφεραν να εφαρμόσουν σε μακροχρόνιο πλάνο την στρατηγική προώθησης είναι η Κυπριακή Ταβέρνα  Ζανέττος , το ενημερωτικό blog Άνθρωπος και Σκύλος και η εταιρεία Ecotek Green Living.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Facebook καθώς και τα υπόλοιπα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Socialway (www.socialwayeservices.com).

*Διευθύνων Σύμβουλος στην Socialway eServices Ltd.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

52