Έτσι θα γίνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε Κύπριους εθνοφρουρούς από το ΑΠΚ


H δυνατότητα προσφοράς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε Κύπριους εθνοφρουρούς, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας & Πολιτισμού, παρουσιάστηκε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στις εγκαταστάσεις του ΑΠΚΥ.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής κ. Χρίστου, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και τους υπουργούς Άμυνας και Παιδείας & Πολιτισμού, κ.κ. Φωκαΐδη και Καδή, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τη θετική και άμεση ανταπόκριση που οι δύο υπουργοί επέδειξαν στην πρωτοβουλία του ΑΠΚΥ, που είχε ως αποτέλεσμα οι σπουδές, παράλληλα με τη στρατιωτική θητεία, να είναι σήμερα πραγματικότητα. Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην πλήρη αξιοποίηση των υπαρχουσών τεχνολογικών υποδομών και της τεχνογνωσίας του στην παροχή ευέλικτης, ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προς ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο όφελος διαφόρων κοινωνικών ομάδων, στρατιωτών, ανέργων νέων και πτυχιούχων.

Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το ΑΠΚΥ, για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αντανακλά τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Άμυνας στην αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας με τρόπο χρήσιμο και παραγωγικό. Η προσφορά δυνατοτήτων ευέλικτης και εξ αποστάσεως συμμετοχής των Κυπρίων εθνοφρουρών σε μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου, είπε ο κ. Φωκαΐδης, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Άμυνας. Σημείωσε ότι, το πρόγραμμα θα αρχίσει σε πιλοτική φάση το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, τον Ιανουάριο δηλαδή του 2015, με τη συμμετοχή 120 εθνοφρουρών που θα επιλεγούν από το ΥΠΑΜ και το ΑΠΚΥ, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, με προτεραιότητα σε εθνοφρουρούς που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης και σε απομακρυσμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Καδής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτατη επεξεργασία που έτυχε η πρόταση του ΑΠΚΥ, έτσι ώστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πιλοτική έναρξη της προσφοράς πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Κύπριους εθνοφρουρούς που έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου, της Ελλάδας ή/και του εξωτερικού, να είναι εφικτή. Ο υπουργός Παιδείας, τόνισε, ότι τα προπτυχιακά μαθήματα πιστώνονται με μονάδες ECTS, ώστε να διευκολύνεται η αναγνώρισή τους, στα πανεπιστήμια που οι εθνοφρουροί θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η δυνατότητα της επιλογής μαθημάτων θα ξεκινά 6 μήνες μετά την κατάταξή τους και η συμμετοχή στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους επιλεγέντες εθνοφρουρούς. Μερικά από τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν, τόνισε ο κ. Καδής, είναι η μείωση του πραγματικού χρόνου φοίτησης των εθνοφρουρών στα ΑΑΕΙ στα οποία θα ενταχθούν μεταγενέστερα, η παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, χωρίς την αποξένωση των στρατεύσιμων από το χώρο της εκπαίδευσης, και η εξοικείωσή τους με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπουργείο Άμυνας και Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού συμφώνησαν και σε νέες μορφές συνεργασίας, με επόμενο μέτρο το σχεδιασμό προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εθνοφρουρών, που δεν θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ώστε να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για την όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μετά το πέρας της στρατιωτικής τους θητείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177