ΦΕΠΑΝ: Η 14η Δεκεμβρίου είναι η μεγάλη μέρα των φοιτητών


Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου κατά των μέτρων λιτότητας. 

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα του Πανεπιστημίου Κύπρου πρέπει να αντισταθεί μαζικά στα μέτρα λιτότητας και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα στο νησί μας, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων.

Οι πολιτικές λιτότητας έχουν δείξει και από τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Από το Μάρτιο, που η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει το κούρεμα καταθέσεων,οι Κύπριοι πολίτες ζουν πρωτόγνωρες στιγμές. Οι μισθοί έχουν μειωθεί αισθητά, τα ταμεία συντάξεων και προνοίας έχουν κουρευτεί, η ανεργία στους νέους έχει πολλαπλασιαστεί και οι δημόσιες παροχές έχουν εξαλειφτεί.

Ζούμε τη χρονιά της ανεργίας, της λιτότητας, των περικοπών και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι περικοπές στην παιδεία.

Αναρωτιόμαστε τελικά μέχρι που θα φτάσει η κατάσταση για να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες ότι το μνημόνιο δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο Κυπριακός λαός;Οι φοιτητές,όμως,για ακόμα μια φορά είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από όλους, αυτές τις μέρες.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας μειώνεται σχεδόν 10%. Η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα που αφορά το φοιτητικό πακέτο, μειώνεται κατά 800 χιλ. από 4 εκ., καθώς επίσης κουτσουρεύεται και η Κρατική  Φοιτητική Χορηγία και η οποία από 70 εκ. στα 63 εκ. (-7εκ). Μείωση 957,500 χιλ. γίνεται στο κονδύλι του ΙΚΥΚ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου), ενός οργανισμού που διαχρονικά βοηθούσε τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν μπορούσαν να σπουδάσουν. Κουτσουρεμένο, σε σύγκριση με το 2013 είναι και το κονδύλι 3 Δημόσιων Πανεπιστημίων όπου τη στιγμή αυτή το Πανεπιστήμιο Κύπρου από φέτος ενισχύθηκε με την Ιατρική Σχολή, ενώ το ΤΕΠΑΚ θα επωμιστεί τα ωφελήματα των ενταγμένων καθηγητών του ΑΤΙ.

Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα πιο πάνω είναι μόνο τα πιο κραυγαλέα που διαφαίνονται στον προϋπολογισμό.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η μεγάλη μέρα των φοιτητών. Είναι η μέρα όπου όλες οι Φοιτητικές Ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου και της Φ.Ε.ΠΑΝ, έχουν καθήκον να παρευρεθούν στην μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνεται από τη ΔΕΟΚ –ΠΕΟ – ΠΟΑΣ – ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΑ – ΕΚΥΣΥ – ΠΣΕΜ  και τις Φοιτητικές Ενώσεις, που  θα πραγματοποιηθεί  από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο.

Η κινητοποίηση αυτή διοργανώνεται από φορείς όλων των κοινωνικών τάξεων,ό πως τους Δημόσιους Υπαλλήλους, Εργατικές Οργανώσεις, Συνταξιούχους και Φοιτητές για να δώσουμε όλοι μαζικά το μήνυμα ότι η Κυπριακή κοινωνία σε καμία περίπτωση δε θα δεχτεί άλλο τα απάνθρωπα μέτρα της Τρόικα. Είναι η ώρα να εκφράσουμε μαζικά και μαχητικά την αντίδραση και την αντίσταση της κοινωνίας μας σε όλα όσα γίνονται για μας αλλά χωρίς εμάς. Είναι ένα βήμα έκφρασης αγώνα και διεκδίκησης για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και το λαό μας, έξω και μακριά από τις λογικές της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και της υποταγής. Καλούμε όλους, σε αυτή την κοινωνική σταυροφορία και εκστρατεία για κοινωνικό εκσυγχρονισμό, για ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον, για αξιοπρεπή απασχόληση και βιοτικό επίπεδο, ευκαιρίες στη νέα γενιά. Διεκδικούμε ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας μακριά από στεγνή ευημερία αριθμών και οικονομικών δεικτών.

Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν καθήκον, πάντα με την καθοδήγηση της Φ.Ε.ΠΑΝ,  να συμμετέχουν και αυτοί στην κινητοποίηση, και να στείλουμε και εμείς τα δικά μας μηνύματα τόσο για την κοινωνία όσο και για το Πανεπιστήμιο μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










150