Φιλελεύθεροι για εμπλοκή μικρών καταθετών: «Αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι καθαρή απάτη»


Την έντονη αντίδρασή του για το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο, κυρίως για την επιβάρυνση των μικρών καταθετών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφσταντ.

«Το Eurogroup πρέπει να βρει μια πιο ισορροπημένη απόφαση με την κυπριακή κυβέρνηση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι φορτώνοντας στους καταθέτες την ευθύνη για τα λάθη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου δεν είναι ούτε  δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό».

«Όχι μόνο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εγγύησης των καταθέσεων, αλλά προκαλείται μια μεγάλη αβεβαιότητα στους καταθέτες, με κίνδυνο να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο τραπεζικός τομέας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυξάνοντας στο μέλλον τους κινδύνους επικράτησης πανικού», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Φέρχοφσταντ, «αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι καθαρή απάτη». Στα Συμπεράσματα τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η σχέση μεταξύ τραπεζών και δημόσιου χρέους, αυτό, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των μικρών καταθετών», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα (της απόφασης).

Διερωτήθηκε πού είναι η ρητορική και δεσμεύσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας ότι αρκετά έχει επικριθεί η ΕΕ για τις αποφάσεις της, ώστε να λαμβάνει κι άλλες που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο κ. Φέρχοφσταντ τονίζει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα της Κύπρου, προκειμένου να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του προγράμματος εξυγίανσης και να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, τους μη κατοίκους της Κύπρου, τους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










105