Φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους


ΚΥΠΕ- Φοιτητές και μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, διατρανώνοντας ακόμα μια τη θέληση για συνέχιση του αγώνα απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου.
Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) φώναξαν για άλλη μια φορά ότι “τα σύνορα της Κύπρου είναι στην Κερύνεια” και ότι “η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους”, διαμηνύοντας παράλληλα ότι συμβιβάζονται με την κατοχή και την ύπαρξη του ψευδοκράτους.
Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό και Αμμόχωστος.
Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε πορεία με αφετηρία την Τάφρο της Πύλη Αμμοχώστου και τερματισμό στο Οδόφραγμα Ορφέα, όπου θα ακολούθησε αντικατοχική συναυλία.
Επίδοση ψηφίσματος
Εξάλλου, ομάδα μαθητών και φοιτητών επέδωσαν ψήφισμα σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, με το οποίο ζητούν την επίτευξη μια μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της Διζωνικής και Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και της πολιτικής ισότητας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια μόνιμη ιθαγένεια, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.
“Μια λύση”, σημειώνουν, “που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπριών, υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.
Όπως προσθέτουν στο ψήφισμά τους οι μαθητές και οι φοιτητές στόχος τους “είναι η επανένωση της Κύπρου και η απελευθέρωση της, καθώς και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου”.
Δηλώσεις Προέδρου ΠΟΦΕΝ
Αναφερόμενος στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Χρήστος Στρόππος, είπε ότι “οι προσπάθειες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύγχυσης και αβεβαιότητας”, για να προσθέσει ότι “ενώ από τη μια υπάρχει η καλή θέληση της πλευράς μας (ε/κ πλευρά) για ένα έντιμο συμβιβασμό και καλλιεργείται ένα κλίμα σύνεσης και συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, αντιμετωπίζουμε καθημερινά την τουρκική αδιαλλαξία, στην οποία άλλωστε βρίσκεται το κλειδί της λύσης”.
“Το σχέδιο που επίκειται και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του λαού είναι η θέση μας ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται την ετυμηγορία του κυπριακού λαού το 2004. Θα πρέπει να προβλέπει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αν είναι δυνατόν και πριν από την λύση”, είπε ο κ. Στρόππος.
Επίσης, ανέφερε ότι “πρέπει να ξεκινήσει ένα διάλογος ουσίας και να σταματήσουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται το κυπριακό, για να διαιωνίζουν την πολιτική τους παρουσία, αποκηρύσσοντας θέσεις και υιοθετώντας άλλες συγκυριακά και ευκαιριακά”.
Δηλώσεις Προέδρου ΠΣΕΜ
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Ζαφείρης Δημητρίου, είπε πως οι μαθητές θεωρούν ότι η λύση δεν μπορεί να περιμένει, για να προσθέσει ότι βάζοντας πάνω από όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, οι μαθητές στηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία, χωρίς ωστόσο να δίνουν “λευκή επιταγή” στους χειρισμούς του.
“Αν διαπιστώσουμε”, είπε, “ πως οδηγούμαστε σε λύση πέραν του πιο πάνω πλαισίου, θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρεθούμε στους δρόμους στον αγώνα εναντία στη διχοτόμηση. Η ε/κ πλευρά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πάνω στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας”.
Διεμήνυσε, τέλος, ότι η διχοτόμηση δεν είναι λύση, αλλά οριστική καταδίκη του κυπριακού λαού και διαβεβαίωσε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της νήσου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










184