Γαβριήλ Μίθηλλος: Πληρώθηκε σε 4.000 - 5.000 φοιτητές το ποσό της φοιτητικής χορηγίας


 Οι φοιτητικές χορηγίες δίνονται συνέχεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός, υπεύθυνος για την φοιτητική χορηγία Γαβριήλ Μίθηλλος.
«Με το που εξετάζονται οι αιτήσεις πληρώνονται. Κάναμε ήδη δύο πληρωμές περίπου σε 4.000 με 5.000 αιτήσεις. Θα κάνουμε και άλλη πληρωμή και προχωρούμε. Ο φοιτητής δικαιούνται να κάνει αίτηση μια φορά το χρόνο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση που οφείλεται η καθυστέρηση στην αποστολή της χορηγίας, ο κ. Μίθηλλος είπε ότι  καθυστέρησαν λόγω προβλημάτων που υπήρξαν.
Όπως είπε, είχε κατατεθεί στη Βουλή  νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η αρμοδιότητα διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και προέβλεπε και διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και έτσι συνέχισαν ως Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις αιτήσεις και να δίνουν τη Φοιτητική Χορηγία με καθυστέρηση.
Ερωτηθείς πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για την παροχή φοιτητικής χορηγίας, ο κ. Μίθηλλος είπε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου/εξαμήνου σπουδών του φοιτητή και μέχρι και τις 31 Αυγούστου του ακαδημαϊκού έτους που αναφέρονται.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μίθηλλος είπε ότι «πληρώνουμε κανονικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανελλιπώς».   
«Τα ποσά είναι τα ίδια που δίνονται. Το εισοδηματικό κριτήριο είναι στις €59.000. Υπάρχει ένα βασικό ποσό που δίνεται για τα Πανεπιστήμια που δεν πληρώνουν δίδακτρα και αν κάποιος πληρώνει δίδακτρα παίρνει και ένα πρόσθετο ποσό ανάλογα με το ύψος των διδάκτρων με μάξιμουμ κάποιο ποσό. Επίσης, αν η οικογένεια του φοιτητή έχει τρία παιδιά και πάνω ως  εξαρτώμενα και παίρνει επίδομα τέκνου γι` αυτά τα παιδιά και περιλαμβάνεται σε αυτούς και ο φοιτητής που δεν δικαιούται επίδομα τέκνου, του δίνεται ακόμα ένα ποσό», κατέληξε.
Φοιτητική Χορηγία
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, η φοιτητική χορηγία παρέχεται σύμφωνα με τους περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμους του 2011 έως 2012 και οι προϋποθέσεις έχουν ως εξής: ∆ικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια εφόσον είναι μόνιμος κάτοικος στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής ∆ημοκρατίας, έχει παιδί που φοιτά τακτικά σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Kύπρου ή του εξωτερικού ή στην περίπτωση των ιδιωτικών κυπριακών κολλεγίων σε αξιολογημένο-πιστοποιημένο κλάδο ή σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα δικαιόχρησης-πιστοποίησης, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών που απολήγει σε ακαδημαϊκά προσόντα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000 και η συνολική αξία, σε τρέχουσες τιμές, των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων και καταθέσεων, δεν υπερβαίνει το €1.200.000.
Ύψος επιδόματος
Το ύψος επιδόματος της φοιτητικής χορηγίας καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, με οικογενειακό εισόδημα έως €39.000,00 το ύψος της φοιτητικής χορηγίας ανέρχεται στα €1.710 και το ύψος της πρόσθετης χορηγίας για οικογένειες που καταβάλλουν δίδακτρα (ανώτατο ποσό) ή/και που έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται στα €855, με οικογενειακό εισόδημα €39.000,01 -€49.000,00 το ύψος της φοιτητικής χορηγίας ανέρχεται στα €1.580 και το ύψος της πρόσθετης χορηγίας για οικογένειες που καταβάλλουν δίδακτρα (ανώτατο ποσό) ή/και που έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται στα €790, και με οικογενειακό εισόδημα €49.000,01 -€59.000,00 το ύψος της φοιτητικής χορηγίας ανέρχεται στα €1.450 και το ύψος της πρόσθετης χορηγίας για οικογένειες που καταβάλλουν δίδακτρα (ανώτατο ποσό) ή/και που έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται στα €725.
Η φοιτητική χορηγία δεν παραχωρείται στις οικογένειες , τα τέκνα των οποίων παρακολουθούν προγράμματα σπουδών το οποίο καταλήγει σε διδακτορικό τίτλο, παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης γλώσσας για εισδοχή τους στο κανονικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρακολουθούν προπαρασκευαστικά μαθήματα για εισδοχή τους στο κανονικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρακολουθούν μαθήματα εξ` αποστάσεως ή μαθήματα ανοικτού πανεπιστημίου, παρακολουθούν μαθήματα ως εξωτερικοί φοιτητές και όχι ως κανονικοί μαθητές, και παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης ή ειδίκευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










386