Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

Ένα από τα θέματα που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, και όχι μόνο, να απασχολήσουν το διάλογο που αναμένεται να αρχίσει για το προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης, είναι και η καθήλωση πολύ ικανών και με γενική εκτίμηση εκπαιδευτικών στη βαθμίδα του απλού δασκάλου ή απλού καθηγητή, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν μεταπτυχιακό. Αυτό είναι εντελώς άδικο και θα ήταν καλό να προσεχθεί ιδιαίτερα και από τις Εκπαιδευτικές μας Οργανώσεις και τα ανώτατα στελέχη του ΥΠΠ, τον ίδιο τον ΥΠΠ και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής!
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι για διάφορους οικονομικούς ή οικογενειακούς κυρίως λόγους, διάφορες περιστάσεις που τους έτυχαν στη ζωή τους κλπ., δεν μπόρεσαν ή δεν ήταν έτοιμοι ψυχολογικά ή να κάνουν ένα μεταπτυχιακό όπως Med (Master in Education). Αν όντως αυτοί/ές οι συνάδελφοι έχουν π.χ. καλύτερη προσωπικότητα και καλύτερη συνολική απόδοση από άλλους/ες συναδέλφους που έχουν Med, γιατί πρέπει να αδικούνται με καθήλωση στη θέση του απλού δασκάλου ή απλού καθηγητή;
Ας μην ξεχνούμε πως ένας από τους λόγους που βαθμολογούνται, αποτιμούνται τα πτυχία με 2 βαθμούς το απλό μεταπτυχιακό, 3 βαθμούς το Med και 5 βαθμούς το δοκτοράτο, είναι για να διευκολυνθεί το διαχρονικό ΥΠΠ να αξιολογεί, αφού αυτό είναι πάντα ένα όντως δύσκολο έργο!
Τι προτείνω; Θα μπορούσε π.χ. ένας/μια εκπαιδευτικός με σημαντικά πιο ψηλή γενική συνεισφορά από έναν/μια άλλο/η εκπαιδευτικό, μετά από αρκετά χρόνια πολύ καλής υπηρεσίας να αξιολογείται με κάπως μεγαλύτερη βαθμολογία από κάποιοιν/α που υπερτερεί μόνο στα τυπικά προσόντα. Κι αυτό θα διευκολυνθεί, αν η κλίμακα βαθμολόγησης φτάσει το 100 από το 40 που είναι τώρα. Αυτό, ώστε να δίνεται περισσότερη ευχέρεια στους αξιολογούντες για διαφοροποιήσεις στη βαθμολογία.
Θα μπορούσε επίσης, κάτι που όπως διάβασα έχει ήδη προταθεί, να αξιολογείται και η συχνή συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών σε σημαντικά συνέδρια, εργαστήρια και διαλέξεις.
Θα πρόσθετα ακόμα πως, σε μια εποχή όπου η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και οι ΓΝΩΣΕΙΣ τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν έχει και τόση ΜΟΝΙΜΗ ΑΞΙΑ ένα μεταπτυχιακό που αποκτήθηκε μάλιστα πριν από πολλά χρόνια!
Ας μην είμαστε λοιπόν δογματικοί και, τολμώ να πω, "κολλημένοι" σε κάπως ξεπερασμένα στερεότυπα, που δυστυχώς δημιουργούν μάλλον περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνουν ή υποτίθεται ότι λύνουν.Top of Form
*Πρώην Διευθυντής Σχολείου και γονιός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165