Γονείς και μαθητές του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου διαδήλωσαν κατά της μετακίνησής τους


Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αποχή από τα μαθήματα τους πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές του Νικολαΐδειου Γυμνασίου Πάφου, ζητώντας την αναβάθμιση του σχολείου και εκφράζοντας την έντονη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μετακίνησής του στο Λύκειο Κύκκου.

Ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου σχολείου Κώστας Κωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ανέφερε πως οι μαθητές δεν επιθυμούν το κλείσιμο του Νικολαΐδειου Γυμνασίου, αλλά την ανακαίνιση του και καλούν τον Υπουργό Παιδείας και τη Σχολική Εφορεία “να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου Βάσος Βασιλείου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια ένα απ’ τα ιστορικότερα σχολεία της Κύπρου, οι μαθητές οι μαθήτριες του, οι γονείς τους αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν γίνει θύματα της αμέλειας και της αδιαφορίας όλων των αρμοδίων φορέων.
Το σχολείο είναι, συνέχισε, «σε άθλια κατάσταση, εμφανώς ακατάλληλο και εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για την αναβάθμισή του», προσθέτοντας πως «όλοι αδιαφορούν, χωρίς να μιλούν ξεκάθαρα για το μέλλον του».
Ο κ. Βασιλείου ανέφερε επίσης πως δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στις  επανειλημμένες επιστολές που έχουν αποστείλει τόσο οι οργανωμένοι γονείς όσο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, προς το Υπουργείο Παιδείας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Σε σχέση με πληροφορίες για μετακίνησή του σχολείου, ο κ . Βασιλείου είπε πως «οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν ξεκάθαρα πού θα φοιτούν τα παιδιά τους και υπό ποιες συνθήκες».
Ζήτησε παράλληλα την στέγαση του σχολείου σε λυόμενες αίθουσες, στο διπλανό κενό χώρο, μέχρι να χτιστεί νέο εκπαιδευτήριο στον ίδιο χώρο, σημειώνοντας πως τα μέτρα θα κλιμακωθούν αν οι αρμόδιοι δεν τηρήσουν ανάλογη στάση.
Την έντονη αντίθεση του για το ενδεχόμενο της κατάργησης του Λυκείου Κύκκου εξέφρασε ο Ανδρέας Μαραθεύτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου Κύκκου. Το Λύκειο Κύκκου, είπε, «είναι στον πυρήνα μιας καθαρά οικιστικής περιοχής μέσα στην Πάφο» και ανακοίνωσε πως ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Κύκκου θα συνεδριάσει απόψε σε έκτακτη γενική συνέλευση προς εξέταση του ζητήματος.
Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση για το μέλλον του συγκεκριμένου σχολείου, ανέφερε ο Γιάννης Ευθυμίου Επαρχιακός Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. « Έχουμε μπροστά μας», είπε, «την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2005, η οποία προνοούσε ότι με τη λειτουργία δύο Λυκείων στην Πάφο, του Λυκείου Έμπας και του Λυκείου Γεροσκήπου, το Νικολαΐδειο θα μετακινείτο ως Γυμνάσιο στο χώρο του σημερινού Κύκκου, και το Κύκκου ως Λύκειο θα σταματούσε τη λειτουργία του».
Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε πως το Νικολαΐδειο δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή για να λειτουργήσει και με γνώμονα πάντοτε το καλό των παιδιών, το Υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται τι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο σχολείο.
Εμείς, πρόσθεσε, «ως τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας μετά την λήξη των μαθημάτων θα δούμε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του σχολείου, θα τα υποβάλλουμε στο πολιτικό μας προϊστάμενο και η απόφαση θα έρθει από το Υπουργείο Παιδείας».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη η κοινωνική αντίδραση που μπορεί να δημιουργηθεί δεδομένου ότι στο Νικολαΐδειο φοίτησαν διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο κ. Ευθυμίου απήντησε πως οι  γονείς είναι εταίροι στην εκπαίδευση και πως έχει μια πολύ καλή συνεργασία και με την ομοσπονδία γονέων και με τους συνδέσμους γονέων.
Τέτοια προβλήματα, κατέληξε, επιλύονται μέσα από διάλογο, προσθέτοντας πως το Υπουργείο αναμένει να καταθέσουν ξανά οι οργανωμένοι γονείς τις απόψεις τους, τις οποίες θα λάβει και υπόψη.
Προτεραιότητα τόσο για μας όσο και για τους γονείς είναι η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία και το καλό επίπεδο των χώρων που λειτουργούν τα σχολεία, δήλωσε η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου Μαρία Ζαβρού.
Αναμένουμε, είπε, «τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και τις διαπιστώσεις όσον αφορά το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την ασφάλεια των παιδιών και μετά θα προχωρήσουμε ώστε τα παιδιά να είναι σε ένα σχολείο ασφαλές και με ποιότητα όσον αφορά τους σχολικούς χώρους », προσθέτοντας πως εκείνο που προέχει είναι να έχουμε ποιότητα στα σχολεία μας και ασφάλεια .

Η κ. Ζαβρού ανέφερε πως η Σχολική Εφορεία δεν μπορεί να αποφασίσει για το θέμα αλλά οι αρμόδιοι αφού γίνει μια σωστή μελέτη του χώρου και των προοπτικών του.
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρευρέθηκε και ο βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής,ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις πολιτικές της Κυβέρνησης και στήριξη στον αγώνα του Συνδέσμου Γονέων και των μαθητών του Νικολαΐδειου. Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως η Κυβέρνηση άρχισε να υλοποιεί την μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας, η οποία μιλά για λιγότερο δημόσιο σχολείο. Έχει ξεκινήσει – όπως είπε- από την Πάφο με το κλείσιμο του Γυμνασίου Παναγιάς και με το κλείσιμο και την μετακίνηση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου.
“Δεν συμφωνούμε”, κατέληξε, “με σχολεία μαμούθ, τα οποία θα δημιουργήσουν και θα υποσκάψουν την εκπαίδευση αλλά και το ρόλο του ίδιου του μαθητή”.
Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Πάφου Μάκης Ρουσής ανέφερε πως αυτοί που κούρεψαν τα λεφτά μας σήμερα προσπαθούν «να βάλουν χέρι» και στην παιδεία. Η απομάκρυνση, συνέχισε, των μαθητών του Νικολαΐδειου για να απορροφηθούν σε άλλα σχολεία το μόνο που θα πετύχουν είναι τη δημιουργία υδροκέφαλων σχολείων, τασσόμενος εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης “διότι η παιδεία είναι το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει ενάντια σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα”.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193