Η εβδομάδα της …αλήθειας για τους διορισμένους και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς


Αυτή τη βδομάδα αναμένεται ότι το Υπουργείο Παιδείας θα στείλει στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τις ανάγκες για τη νέα σχολική περίοδο, οπόταν και θα αποκαλυφθεί και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μείνουν αδιόριστοι.

Όπως το Paideia-News αποκάλυψε, το σύνολο των εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης που δε θα διοριστούν σήμερα υπολογίζεται στους 250 (170 καθηγητές και 80 δάσκαλοι). Όμως  θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ένας αριθμός  εκπαιδευτικών που θα κληθούν να καλύψουν κενά της τελευταίας στιγμής, οπόταν  ο αριθμός θα μειωθεί  στους 200. Το στοιχείο όμως που δεν γνωρίζει κανένας είναι αν ο αριθμός των αλλοδαπών έχει ήδη μειωθεί περισσότερο σε σύγκριση με εκείνον που είχε καταγραφεί με την επιβεβαίωση  των εγγραφών τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό θα φανεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε μια  περίπτωση που θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

Όμως, το ερώτημα που θα παραμείνει αναπάντητο είναι: Αυτός ο αριθμός των αδιόριστων  οφείλεται στη μείωση του αριθμού των μαθητών ή μήπως σε συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας και απλώς, τα δεδομένα βοήθησαν την Κυβέρνηση  να ερμηνεύσει τον αριθμό;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις της Τρόικας για μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών υπήρξαν έντονες. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  το επόμενο βήμα στο σχέδιο των τροϊκανών,  για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα από 25 σε 26. Αυτό αναμένεται να τεθεί ως στόχος για τη σχολική χρονιά 2014-15, κάτι που αν γίνει, θα εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των εκπαιδευτικών που δε θα επαναδιοριστούν το μεθεπόμενο Σεπτέμβριο.   

Με τα πιο πάνω δεδομένα, αυτό επίσης που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να ανακοινωθεί ποιο είναι το τίμημα που θα πληρώσει το Υπουργείο Παιδείας στο μειωμένο κατά 11% κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποιο ποσό θα αφαιρεθεί από το φετινό προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθούν οι σπατάλες από το «παχύσαρκο και σπάταλο κράτος;» Κυρίαρχο ασφαλώς ερώτημα είναι το ποιο θα είναι το ύψος του κονδυλίου που θα αφαιρεθεί  λόγω μισθολογίου των λιγότερων εκπαιδευτικών.    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










144