Η εκπαίδευσή μας κι οι πιθανές επερχόμενες αλλαγές


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*  
Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Παιδεία μας κι ο τόπος μας, ο λόγος όλων μας κι ιδιαίτερα εμάς των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να είναι μόνο καταγγελτικός και δεν πρέπει να εκπέμπει μιζέρια, αλλά να έχει σοβαρότητα μεν και χιούμορ και να είναι λόγος αισιοδοξίας και χαράς.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα σίγουρα χρειάζεται κάποιες αλλαγές.
Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία, πως για το καλό των παιδιών μας πρέπει να αλλάξουν προς το αποτελεσματικότερο και καλύτερο κάποιες παιδαγωγικές συνέπειες που έχουμε. Ασφαλώς, η προσωπικότητα εμάς των εκπαιδευτικών και ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα παιδιά έχει τεράστια σημασία για την επίτευξη της πειθαρχίας στα σχολεία μας. Όμως δεν πρέπει να είμαστε και δογματικοί, αποκλείοντας κάποιες περεταίρω συνέπειες, που η επιτυχία τους βέβαια εξαρτάται από τη συνεργασία όλου του προσωπικού του σχολείου.
Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, δε νομίζω ότι οι εξετάσεις είναι το φίλτρο επιλογής των καλύτερων εκπαιδευτικών, έστω κι αν αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βρούμε τους καλύτερους.
Πρέπει να πείσουμε πως οι όποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να μη μετατρέπουν το δημόσιο σχολείο σε επιχείρηση, γιατί αυτό θα χτυπήσει πρώτ' απ' όλα τον ηθικό ιστό της κοινωνίας. Π.χ. οι προσλήψεις προσωπικού δεν πρέπει να γίνονται από τα σχολεία, γιατί αυτό πιθανό να δημιουργήσει ένα χάος παρόμοιο μ' αυτό που δημιουργήθηκε σε άλλες χώρες. Κι εμείς είμασε κι ένας μικρός τόπος, που ο ένας ξέρει τον άλλο. Αν όμως γίνονται οι προσλήψεις από επιτροπές, τα κριτήρια θα πρέπει να είναι δίκαια, να προσλαμβάνονται δηλαδή εκείνοι που έχουν κάποια πείρα. Διαφορετικά, θα χειροτερέψουν τα πράγματα και στον ιδιωτικό τομέα .Βέβαια πολλά εξαρτώνται κι από μας τους διευθυντές, που θα είμαστε μέλη της επιτροπής προσλήψεων. Παραδείγματα λέω. Δε θα κάνουμε τις αλλαγές από αυτό το χώρο.
Έχω ακόμα τη γνώμη πως σε ό,τι αφορά τις προαγωγές, δεν πρέπει να αυξηθεί η αξία των ακαδημαϊκών προσόντων. Δεν είναι τα πτυχία από μόνα τους ικανά να βελτιώσουν την απόδοση ενός Β. Διευθυντή, ενός Διευθυντή και ενός Επιθεωρητή ή στο μέλλον ενός αξιολογητή ή ανώτερου παιδαγωγικού συμβούλου. Παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά κι όλοι ξέρουμε αρκετά απ' αυτά. Καλή είναι η επιμόρφωση, που γίνεται ήδη για τους Διευθυντές. Αν θα γίνει Ακαδημία στελεχών, δε χρειάζονται οι εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα μας κάνουν καλύτερους δασκάλους, Β. Διευθυντές, Διευθυντές; και Επιθεωρητές; Οι εξετάσεις είναι μέσα στο ίδιο το σχολείο που δίνονται κάθε μέρα. Μια εισήγηση που έγινε στο παρελθον είναι να καρπούται καποιος μονάδες από τη συμμετοχή του σε σημαντικά συνέδρια κι ημερίδες. Έχουμε εξαιρετικούς /ες δασκάλους/ες που ως θέμα αρχής αρνούνται να κάνουν μεταπτυχιακό. Κιαυτοί/ες όμως πρέπει να προάγονται.
Πιστεύω πως με επιχειρήματα και με ευγενικό τρόπο, ως δάσκαλοι και ως γονείς, πρέπει να στραφούμε σιγά σιγά όχι μόνο προς το ΥΠΠ, αλλά και προς τη Βουλή και τους νομοθέτες, για να δούμε όλοι μαζί τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το καλό της Παιδείας μας. Αν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με επιχειρήματα αλλά και χιούμορ 
στραφούμε προς τους νομοθέτες, δε νομίζω πως θα πουν πως είμαστε ανόητοι.
Όλα είναι πιθανά, όταν ως άνθρωποι, ως δάσκαλοι κι ως γονιοί, πιστεύουμε σε κάποια ιδανικά. Πρέπει βέβαια εδώ που φτάσαμε, να πείσουμε και για τα αυτονόητα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αισιόδοξοι.

*Εκπαιδευτικός  




Share on Facebook


Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











143