Η Επ. Οικονομικών της Βουλής άναψε πράσινο για αποπαγοποίηση των 492 μόνιμων θέσεων στην Εκπαίδευση


Συζητήθηκε σήμερα εκτάκτως στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το θέμα της αποπαγοποίησης των μόνιμων θέσεων που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο.  

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κλήθηκαν στις 10 το πρωί και μετέβησαν στην Επιτροπή Οικονομικών όπου στην παρουσία και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας συζήτησαν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπός Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε αυτές τις θέσεις υπηρετούν ήδη έκτακτοι εκπαιδευτικοί που αναμένουν διορισμό και δεν θα προκληθεί οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος.

 

 Σε γραπτή δήλωσή του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου,  αναφέρει ότι  ο Δημοκρατικός Συναγερμός βλέπει θετικά την απόφαση της Κυβέρνησης για την πλήρωση 492 κενών θέσεων στην εκπαίδευση, η οποία σήμερα εγκρίθηκε και από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Υπό τις περιστάσεις η πλήρωση αυτών των θέσεων γίνεται με τον διορισμό εκτάκτων εκπαιδευτικών  οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν δικαιούχοι, με βάση τον κατάλογο διοριστέων" προσθέτει και καταλήγει:
«Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η στελέχωση της εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να προκύπτει πρόσθετο κόστος για τα δημόσια οικονομικά». 

«Δυστυχώς η ισοπεδωτική αντιμετώπισης κάποιων ζητημάτων από την τότε αντιπολίτευση αποδεικνύεται ότι δεν είναι προς όφελος», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρης. Χαιρέτισε την άρση της προσέγγισης που ήθελε να δεσμεύει την κάθε θέση εργασίας που υπήρχε στη δημόσιο.  Όπως είπε, πολλές φορές πληρώνεις πολύ περισσότερα από την μη ύπαρξη εργαζόμενου σε μια θέση απ’ ότι θα πλήρωνες αν ήταν εκεί.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού όπως ανέφεραν με αυτό τον τρόπο διορθώνεται μια αδικία και μια στρέβλωση που υπήρχε, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα επιπλέον οικονομικό κόστος για το κράτος.

Συγκεκριμένα μονιμοποιούνται: 156 δάσκαλοι, 45 νηπιαγωγοί και 10 δάσκαλοι ειδικής εκπαίδευσης. Στη Μέση Εκπαίδευση μονιμοποιούνται 263 καθηγητές οι οποίοι πρέπει να κατανεμηθούν στις διάφορες ειδικότητες, κάτι που θα αποφασιστεί σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας. Μονιμοποιούνται επίσης 18 καθηγητές Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στη βάση της επιχειρηματολογίας που αναπτύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. «Είναι θέσεις που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος, παρέμεναν κενές. Είναι η συμπλήρωση κενών θέσεων. Και επαναλαμβάνω αποτελεί μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.  

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είναι ήδη στην υπηρεσία, πολλοί με δέκα, ίσως και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και για αυτό το λόγο θα διορθωθεί και μια αδικία και μια στρέβλωση, αφού δεν έχουν γίνει διορισμοί από το 2011. «Δεν θεωρούμε ότι ήταν σωστό να παραμένουν αυτές οι θέσεις κενές, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω και των πρόωρων αφυπηρετήσεων που είχαμε», πρόσθεσε .Καταλήγοντας είπε ότι τα ωφελήματα είναι τα ίδια και δεν υπάρχει ούτε σεντ αυξημένο κόστος για το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπαγοποίηση των 492 θέσεων είναι πλέον  δεδομένη. Όπως τονίστηκε στη Βουλή, η όλη διαδικασία πρέπει να τελειώσει το πολύ στις 20 Φεβρουαρίου ώστε να γίνουν οι διορισμοί μέχρι το τέλος του μήνα με τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων.

Στο μεταξύ, η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε εκ νέου συνάντηση από τον αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Αντωνίου με στόχο την κατανομή των θέσεων που δόθηκαν, στις ειδικότητες. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










207