Η ΦΕΤΕΠΑΚ τάσσεται εναντίον της πρότασης Γεώργιου Τάσου για τριετή πτυχία


Η Φοιτητική Ένωση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή της τάσσεται εναντίον της πρότασης του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιου Τάσου για τριετή πτυχία. Αναφέρει η ΦΕΤΕΠΑΚ:  

«Ως Φοιτητική Ένωση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου λυπoύμαστε που παρατηρούμε ότι το κυβερνών κόμμα , έχει βαλθεί μέσα σε ένα χρόνο να πάρει πίσω ότι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα έχει κερδίσει με τους αγώνες του, όλα αυτά τα χρόνια. Μετά την προσπάθεια συγχώνευσης σχολών στα δημόσια πανεπιστήμια και το κλείσιμο τμημάτων, σειρά τώρα παίρνει η υποβάθμιση των πτυχίων μας, μέσα από πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για μείωση του απαιτούμενου χρόνου για απόκτηση του πτυχίου από τέσσερα, σε τρία χρόνια. Δυστυχώς, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των οικογενειών της Κύπρου, τους οποίους έχουν οδηγήσει στην κατάσταση αυτή με τις αποφάσεις τους και τη δογματική προσκόλληση στο μνημόνιο, επιχειρούν με λαϊκίστικες προτάσεις να περάσουν τις νεοφιλελεύθερες τους πολιτικές στην παιδεία.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η πρόταση αυτή; Ότι θα μειωθεί το επιστημονικό πεδίο του πρώτου κύκλου σπουδών (πτυχίο) και άρα, για να μπορέσει μετά κάποιος να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις στον τομέα του, θα πρέπει να ακολουθήσει και μεταπτυχιακό και ίσως και διδακτορικό. Δηλαδή, τις γνώσεις που κανονικά θα απεκόμιζε από την απόκτηση του πτυχίου του (δωρεάν στα δημόσια πανεπιστήμια), τώρα θα χρειάζεται να τις αποκτήσει μέσα από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή ακόμα και διδακτορικό (πουθενά δεν προσφέρονται δωρεάν).

Ο στόχος τους είναι να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο και την αξία του πτυχίου και να οδηγήσουν όλους τους απόφοιτους σε μια κούρσα απόκτησης επιπλέον γνώσεων, με το αζημίωτο φυσικά. Άρα, η λογική της «μείωσης του κόστους φοίτησης», αφού θα μειωθεί σε τρία χρόνια η φοίτηση καταρρίπτεται, αφού στην τελική θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αποκτήσεις τις γνώσεις που κανονικά θα αποκτούσες από τον πρώτο κύκλο σπουδών.

Ως Φοιτητική Ένωση δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση δεν είναι υπό επεξεργασία και ότι θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε πολιτικές υποσκάπτουν και κουτσουρεύουν το μέλλον μας.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους  να μην καταθέσουν την Τρίτη στις 21/1/14  την συγκεκριμένη πρόταση που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας της βουλής.

Πρέπει να σταματήσει η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δωρεάν εκπαίδευσης και επιβάλλεται  να προσπαθήσουμε,  σε συνεργασία με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα,  να εξευρεθούν λύσεις συλλογικά, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας δωρεάν εκπαίδευσης στην Κύπρο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131