Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου


Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομοφώνως τον ετήσιο προϋπολογισμό του ιδρύματος για το έτος 2014, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος με έσοδα και δαπάνες 109.667.510 ευρώ.

Πριν από την τελική ψηφοφορία επί του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, εγκρίθηκε επίσης ομοφώνως, με 55 ψήφους, τροπολογία του ΑΚΕΛ, που δεσμεύει ποσόν 500.000 ευρώ για αγορά κτιρίων/ τεμαχίων γης και που απαιτεί την προηγούμενη ενημέρωση για συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας σε σχέση με την αγορά κτιρίου της Αρχιεπισκοπής για στέγαση του  Πανεπιστημιακού Τμήματος Αρχιτεκτονικής και την παραχώρηση του Γυμνασίου Φανερωμένης για περίοδο πέντε ετών χωρίς την καταβολή ενοικίου προς προσωρινή στέγαση του Τμήματος.

Από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος -όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ιδίου κόμματος Νίκος Τορναρίτης- εξέφραζε προσωπικές του απόψεις, έγιναν εκτενείς αναφορές στον τρόπο με τον οποίο περνούν από προσωπική συνέντευξη / εξέταση υποψήφιοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και για το ότι κάποιοι από αυτούς απορρίπτονται, με όχι και τόσο ξεκάθαρα κριτήρια και παρά το ότι έχουν εξασφαλίσει υψηλή βαθμολογία στις παγκύπριες εξετάσεις.

Επίσης, προτού παραπεμφθεί στην Ολομέλεια το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, αφού άκουσε όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, έκρινε σκόπιμο να επιφέρει ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές στις πρόνοιες του υπό εξέταση προϋπολογισμού, ορισμένες από τις οποίες είναι βασισμένες στις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Οι τροποποιήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόνοια στο άρθρο 4(1) του κειμένου του νομοσχεδίου που αφορά την κάλυψη ελλειμμάτων και που διαφοροποιείται, προκειμένου η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε περισσεύματος που προκύπτει από οποιοδήποτε άρθρο στον πίνακα των δελτίων δαπανών για κάλυψη ελλειμμάτων που υπάρχουν σε άλλα άρθρα να επιτρέπεται για κάλυψη δαπανών μόνον κάτω από το ίδιο κεφάλαιο, όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα μπορεί όμως να επιτρέπεται η μεταφορά περισσεύματος και κάτω από άλλο κεφάλαιο μόνον κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Τροποποιήθηκε και η δέσμευση του άρθρου 501 για Μη Προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό στον πίνακα των δελτίων δαπανών, έτσι ώστε, όταν δεν υπάρχουν εξοικονομήσεις, η μεταφορά πιστώσεων από το άρθρο αυτό να μπορεί να γίνεται επίσης μόνον κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και διαγράφηκε η δεύτερη επιφύλαξη του άρθρου 10(1) του νομοσχεδίου που κατ’ εξαίρεση παρέχει τη δυνατότητα πλήρωσης θέσεων για σκοπούς προαγωγής και ανελίξεων.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ – Αριστερά - Νέες Δυνάμεις δήλωσαν ότι, σε σχέση με το επίμαχο θέμα της ανέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού, θα πρέπει το κράτος, για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας των κρατικών πανεπιστημίων, να βρει τρόπο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία ανέλιξης του προσωπικού, χωρίς όμως τη μισθολογική αναβάθμισή του.

Οι ίδιοι βουλευτές εξέφρασαν και ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια στον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα 2 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, καθώς και για τα 11,2 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την ανέγερση της Βιβλιοθήκης.   

Τα προϋπολογισθέντα έσοδα του προϋπολογισμού αναλύονται σε χορηγίες και συνεισφορές 49.500.000 ευρώ, σε προπτυχιακά δίδακτρα
16.500.000 ευρώ, έσοδα για χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων και σχεδίων 2.730.800 ευρώ, άλλα έσοδα 11.232.080 ευρώ και διάφορες άλλες εισπράξεις  29.704.630 ευρώ.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αναλύονται σε τρέχουσες δαπάνες 54.581.000 ευρώ, σε λειτουργικές δαπάνες 6.525.500 ευρώ, σε διαχειριστικά έξοδα
9.968.380 ευρώ, σε κεφαλαιουχικές δαπάνες 21.822.620 ευρώ και σε μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (από ίδια έσοδα) 16.770.010 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2014 προγραμματίζεται να καλύψει δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, την ανάπτυξη του Τμήματος Νομικής, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, του προγράμματος σπουδών για τις Μεσανατολικές Σπουδές και την αναδόμηση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Επίσης, το νέο πρόγραμμα δημοσιογραφίας, καθώς και δύο νέα αυτοχρηματοδοτούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα, στη μηχανική των πετρελαίων και στη σχολική συμβουλευτική και καθοδήγηση.

Κατά το 2014 ολοκληρώνεται και η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είχε αρχίσει να υλοποιείται σε προγενέστερα οικονομικά έτη, με τη σταδιακή εισδοχή 2.000 επιπλέον φοιτητών σε υφιστάμενα προγράμματα και την προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών ή/ και κατευθύνσεων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε εκκρεμότητα παραμένει η ενίσχυση του αριθμού των θέσεων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού για τις ανάγκες που απορρέουν από τη σχετική αύξηση.

Όσον αφορά τα κατασκευαστικά έργα στην πανεπιστημιούπολη, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δαπάνες που αφορούν κυρίως στην ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”.  Οι δαπάνες για την ανέγερση του έργου από το έτος 2014 και μετέπειτα αναμένεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου διεκδικεί εκ νέου το ποσό των 11.232.080 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του, το οποίο αποτελεί έλλειμμα στην είσπραξη της κρατικής χορηγίας που εγκρίθηκε για το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το 2012. 

Λόγω της μη παραχώρησης ολόκληρης της κρατικής χορηγίας κατά το 2012, πραγματοποιηθείσες δαπάνες αντίστοιχου ύψους καλύφθηκαν προσωρινά από “άλλες εισπράξεις” του Πανεπιστημίου, εκτός κρατικής χορηγίας. Και, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2013, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσει πιστώσεις, για να καλύψει το υπόλοιπο της χορηγίας που δεν δόθηκε κατά το 2012. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161