Η ομαδα της Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου νικήτρια του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων


Ενθουσίασαν το κοινό οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας στην καρδιά της πρωτεύουσας, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Ιουνίου με μια εντυπωσιακή παρέλαση των ηλιακών οχημάτων, που διέσχισαν τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, καταλήγοντας στο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου ακολούθησε συναυλία με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Κατερίνα Στικούδη, που ξεσήκωσε το νεανικό κοινό με τα τραγούδια της και αγαπημένα χορευτικά  hit. Τη συναυλία άνοιξε ο νεαρός συνθέτης και τραγουδιστής Στέλιος Πατρίκιος, ο οποίος παρουσίασε τα νέα του τραγούδια και τραγούδησε με καλοκαιρινή διάθεση γνωστές επιτυχίες.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο συναρπαστικός Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων, στον οποίο διαγωνίστηκαν δέκα πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούσαν ηλιακή ακτινοβολία τροφοδοτώντας τους κινητήρες με ενέργεια. Η αλλιώτικη αναμέτρηση με μόνο καύσιμο τον ήλιο, πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα σε δεκάδες ντόπιους και ξένους που παρακολούθησαν τον πρωτοποριακό αγώνα, που διεξήχθη στις οδούς Σπύρου Κυπριανού, Στασικράτους, Βασιλίσσης Φρειδερίκης, Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη.

Νικήτρια αναδείχθηκε η  ομάδα της Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Υπερίων 1, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου με το όχημα Φοίβος, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η ομάδα της Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Υπερίων 2. Το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού απέσπασε  η ομάδα της εταιρείας Α.Ι Πολυκάρπου & Υιοί με το όχημα Junior. Τιμητικά βραβεία δόθηκαν επίσης στις ομάδες Ελληνικής Σχολής Pascal και Pascal English School με το αυτοκίνητο Solevo 4,  SunRacers με το αυτοκίνητο SunRacer1, Club “RA” Limassol με τα αυτοκίνητα First και Little Sunny, Odyssey με το αυτοκίνητο ClearSkies και στο αυτοκίνητο Jasmine που συμμετείχε για πρώτη φορά στον αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ανάμεσα τους φοιτητές και μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι τα οχήματα με τα οποία έλαβαν μέρος στον αγώνα.

Στη διάρκεια της Πανηγυρικής Τελετής Απονομής των βραβείων στους νικητές, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας τόνισε, ότι η εμπλοκή των νέων σε τέτοιους αγώνες ανοίγει νέους ορίζοντες στους επιστήμονες του μέλλοντος, προκαλώντας το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία, την έρευνα, τις επιστήμες, την τεχνολογία, αλλά και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζοντας, ότι χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους της Κύπρου, εκπέμποντας επιβλαβείς ρύπους, ενώ πρόσθεσε ότι η ηλιακή ενέργεια αποτελεί για την οικονομία της χώρα μας και ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών, τη μόνη μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή και βιώσιμη λύση. Ο κ. Γιωρκάτζης ανακοίνωσε επίσης ότι, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για συμμετοχή τόσο από τοπικές όσο και από διεθνείς ομάδες, το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Δήμος Λευκωσίας, καθώς και άλλοι φορείς, θα επιχειρήσουν διεθνοποίηση του Αγώνα και έντονη προβολή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων που έχει πλέον καταστεί θεσμός, διοργανώθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις «Πράσινες Μετακινήσεις» στην Κύπρο. Ταυτόχρονα η διοργάνωση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, ως επιστημονικό κέντρο αριστείας με έντονη δραστηριότητα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζει τη δράση του και τον αναπτυξιακό του ρόλο στον τομέα της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, καθώς και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους αντίστοιχους τομείς, στοχεύοντας στην προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και δημιουργώντας τις προοπτικές για άμεσα μελλοντικά οφέλη.

Τον Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων στήριξαν με την παρουσία τους παράγοντες από την πολιτική, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

 

Φωτογραφία κάτω: Η ομάδα της Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου πανηγυρίζει για τη νίκη της




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










221