Η Παιδεία υπό ομηρία…


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (Εκ μέρους Ομάδας Νέων Επιστημόνων)*

Ως νέοι επιστήμονες διαπιστώνουμε καθημερινά αυτό που έχει λεχθεί πολλάκις: η Παιδεία του τόπου παραπαίει, το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης φθίνει. Τα αποτελέσματα διεθνών διαγωνισμών (PISA, TIMMS) και η κατάταξη των μαθητών μας στις τελευταίες θέσεις προκαλούν ανησυχία και οφείλουν να κινητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης. Ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις των πνευματικών ταγών της χώρας μας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί κατάρρευσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτών των διαπιστώσεων για την εικόνα της κυπριακής εκπαίδευσης, παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των προσπαθειών που καταβάλλει ο Υπουργός Παιδείας για εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΠ για να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα στην εκπαίδευση του τόπου. Θετικότατη είναι και η αποφασιστικότητα του κ. Υπουργού να αγγίξει ακανθώδη θέματα όπως το σύστημα διορισμών και τα σχέδια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Απ’ την άλλη, οι τοποθετήσεις μερίδας εκπαιδευτικών οργανώσεων, και δη της ΠΟΕΔ, είναι τουλάχιστον απογοητευτικές, αφού διολισθαίνουν σε συνθηματολογίες και πλειοδοσία λαϊκισμού: προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις, όπως την αφαίρεση των εξετάσεων ως κριτήριο του Νέου Συστήματος Διορισμών (ΝΣΔ), διασφάλιση όλων όσων εργάζονται στην εκπαίδευση με καθεστώς μη μόνιμου εκπαιδευτικού, ακόμα και των αντικαταστατών/ εκτάκτων με πολύ μικρή υπηρεσία. Οι απαιτήσεις αυτές είναι προσχηματικές και σκοπό έχουν την εξουδετέρωση του ΝΣΔ. Οι συνδικαλιστικές κινήσεις υπηρετώντας μικροπαραταξιακές στοχεύσεις επιδίδονται σε ρητορικά νταηλίκια για ψυχολογική κατανάλωση. Διαγκωνίζονται ποια θα προβάλει την πιο “διεκδικητική” στάση, το πιο άτεγκτο προσωπείο.

Με τη στάση τους αυτή, οι εκπαιδευτικοί αντί να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση γίνονται συνειδητά τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό της. Επιλέγουν να δουν το δέντρο χάνοντας το δάσος, το καλό των παιδιών μας. Επιλέγουν να θέτουν τη δημόσια εκπαίδευση και το μέλλον των νέων μας υπό ομηρία.

Ως εκ τούτου καλούμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για το κατάντημα της δημόσιας εκπαίδευσης, να πάψουν συμπεριφέρονται ως κατεστημένο στο χώρο της εκπαίδευσης και να σταματήσουν να προβάλλουν προσκόμματα στον εκσυγχρονισμό της. Για το καλό της Παιδείας και του τόπου μας, προτρέπουμε τις εκπαιδευτικές παρατάξεις να υιοθετήσουν ένα πιο εποικοδομητικό ρόλο στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας.

Χαιρετίζουμε τις τολμηρές τομές που επιχειρεί ο κ. Υπουργός και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις προσπάθειες που καταβάλλει. Η Παιδεία μας το έχει ανάγκη.

*Για την Ομάδα Νέων Επιστημόνων

Μιχαήλ Παναγιώτου

Κυριάκος Ευθυμίου

Άννα Ευαγγέλου

Κωνσταντίνος Παρασκευά




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146