Διαστάσεις προσλαμβάνει η δημοσίευση του άρθρου της Διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ Μαρίνας Σάββα με τίτλο: ««Ζούμε και το νέο ’60 και πολλά άλλα – Απάντηση στα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου». www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=6022
Η Σύγκλητος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κ. Σάββα να ανακαλέσει μέχρι τη Δευτέρα ή σε διαφορετική περίπτωση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της. Επίσης, η Σύγκλητος προειδοποιεί τα ΜΜΕ (περιλαμβανομένου και του paideia-news.com που δημοσίευσε πρώτο το άρθρο να ανακαλέσουν το δημοσίευμα και όπως απολογηθούν στο Πανεπιστήμιο: (Το paideia-news.com θα απαντήσει αργότερα στην ανακοίνωση της Συγκλήτου):
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Συγκλήτου:
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη συνεδρία της αρ. 01/2013 ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2013, έλαβε γνώση του δημοσιεύματος της κ. Μαρίνας Σάββα, η οποία υπογράφει ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, που φέρει τίτλο «Ζούμε και το νέο ’60 και πολλά άλλα – Απάντηση στα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου». Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, στην ηλεκτρονική εφημερίδα paideia-news στις 11 Ιανουαρίου 2013 καθώς και στις εφημερίδες ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ και ΧΑΡΑΥΓΗ στις 13 Ιανουαρίου 2013.
Η Σύγκλητος ομόφωνα απορρίπτει κατηγορηματικά τα γραφόμενα του δημοσιεύματος της κ. Σάββα και παρατηρεί ότι το άρθρο παραβιάζει το θεμελιώδη κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σύμφωνα με τον οποίο, ο κάθε αρθρογράφος οφείλει να ελέγχει την ορθότητα των πληροφοριών του. Τα όσα καταλογίζει στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου η κ. Σάββα, (α) αφορούν σε συλλογικές αποφάσεις του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και όχι σε ατομικές ενέργειες/ αποφάσεις του Πρύτανη όπως διατείνεται η αρθογράφος και (β) είναι ψευδή και/ή ανακριβή και/ή ανυπόστατα με έντονα παραπλανητικό χαρακτήρα.
Το άρθρο στο σύνολό του πλήττει το κύρος του Πρύτανη και υπονομεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ολότητά του.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ο πρώτος θεσμός που σέβεται και υπερασπίζεται την ελευθερία λόγου όλων, η ελευθερία όμως αυτή σταματά εκεί όπου «… τείνει στο vα βλάψει ή vα επηρεάσει με δυσμένεια την υπόληψη άλλου προσώπου στo επάγγελμα, επιτήδευμα, την εργασία, απασχόληση, ή τη θέση του».
Η Σύγκλητος αναμένει από την κ. Σάββα να ελέγξει τις πληροφορίες της και να ανασκευάσει το δημοσίευμά της μέχρι και τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, δίνοντας την ίδια ακριβώς δημοσιότητα και προβολή στην απολογία της όπως έδωσε στο δυσφημιστικό της δημοσίευμα, αποκαθιστώντας την αλήθεια.
Η Σύγκλητος αναμένει από τους εκδότες/διανομείς του δυσφημιστικού δημοσιεύματος της κ. Σάββα όπως ανακαλέσουν το δημοσίευμα και όπως απολογηθούν πρώτα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μετά στον Πρύτανη.
Η παρούσα ανακοίνωση γίνεται με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου έναντι πάντων.
Επ’ ευκαιρία, η Σύγκλητος δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί να γίνει αποδέκτης λιβελλικού περιεχομένου επιθέσεων από όποιους χώρους και αν προέρχονται αυτές. Τέτοιες επιθέσεις έχουν σκοπό την απαξίωση ενός σημαντικού, διεθνούς κύρους επιστημονικού θεσμού της Κύπρου».