Η τελευταία και η πιο επιτυχημένη παράσταση «Ιερόδουλες του Αριστοφάνη» δόθηκε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφο


Το μήνυμα ότι χρειάζεται προσοχή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση, πώς να μην πέσουμε ως κοινωνία και ως κράτος αλλά και να προσέξουμε την αξιοπρέπεια μας, έστειλε χθες η παράσταση «Οι Ιερόδουλες του Αριστοφάνη” του Αριστοφάνη που ανέβηκε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, σύμφωνα με το σκηνοθέτη Μιχάλη Γεωργιάδη.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το έργο είναι γραμμένο από την Κύπρια βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Μαρμαρά και σε διασκευή του Παναγιώτη Λάρκου, με πρωταγωνιστές τους Σπύρο Σταυρινίδη στο ρόλο του Αριστοφάνη, την Βασιλική Διαλυνά στο ρόλο της συζύγου Ξανθίππης, την Έλενα Γεωργιάδου στο ρόλο της κόρης Καλλιόπης, τον Μιχάλη Σοφοκλέους στο ρόλο του Κυπρή, ενός Κύπριου διαχρονικού νέου, τον Πέτρο Φιλίππου που ερμηνεύει τον Λάκωνα, ένα Σπαρτιάτη πολεμιστή  και τον Ευαγόρα Θεοδοσίου που υποδύεται το ρόλο του Ιταλού εμπόρου τυροκομικών προϊόντων.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η υπόθεση του έργου είναι μια διαχρονική υπόθεση όπου μια οικογένεια ενός καλλιτέχνη, όπως είναι ο Αριστοφάνης, ζει την κρίση, την φτώχεια και φτάνει στο σημείο να κάνει ότι χειρότερο μπορούσε να κάνει, δηλαδή να εκδώσει την κόρη και τη γυναίκα του στην πορνεία.
Συγκεκριμένα είπε πως η υπόθεση του έργου στηρίζεται στον Αριστοφάνη, στον αρχαίο σατιρικό ποιητή και τη σύζυγό του Ξανθίπη, οι οποίοι έχουν μια κόρη την Καλλιόπη. Ο γάμος της κόρης τους θα επιλύσει τη σωρεία οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια, έτσι από την οικία τους παρελαύνουν τρεις γαμπροί υποψήφιοι, ένας Ιταλός τυροκόμος, ένας Λάκωνας μαχητής και ο Κύπριος με καταγωγή από την Πάφο, ο οποίος τελικά κερδίζει την κόρη αλλά και τη μάνα.
Το έργο καταλήγει με τον Αριστοφάνη να κλαίει τη μοίρα που η οικονομική κρίση τον ανάγκασε να “πουλήσει” τις γυναίκες του σε ένα άνθρωπο της νύκτας. 
Ο Μιχάλης Γεωργιάδης ανέφερε πως η χθεσινή παράσταση ήταν η τελευταία που δόθηκε αλλά και η πιο πετυχημένη –όπως είπε- από πλευράς προσέλευσης κόσμου αφού το Αρχαίο Ωδείο Πάφου κατακλύστηκε από το θεατρόφιλο κοινό. Είπε επίσης πως δόθηκαν έντεκα παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, Λευκωσία, Δερύνεια, Λεμεσό, Λάρνακα, Αθηαίνου και  Πάφο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και πως είναι η πρώτη φορά που κάνει θέατρο.
«Μου άρεσε πολύ η γλώσσα της Μαρμαρά, ο έμμετρος λόγος και επίσης το πάντρεμα της κυπριακής διαλέκτου με την αρχαία ελληνική γλώσσα που είναι η ρίζα βασικά», είπε.
Τα σκηνικά της παράστασης επιμελήθηκε ο Άντης Παρτζίλης , τη μουσική η Αργυρώ Χριστοδουλίδου και βοηθός σκηνοθέτης είναι η Χριστιάνα Μουζούρα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










110