Η Τρόικα… δεν είχε εμπειρίες


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΑΧΡΟΥΣ*

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσκάλεσε την Τρόικα στην  Κύπρο, η «λαίλαπα» δεν ήλθε ακάλεστη. Ο Πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε χτες στο Στρασβούργο ότι η Τρόικα έκανε και λάθη γιατί δεν είχε εμπειρίες και γιατί πρώτη φορά αντιμετώπισε κρίσεις τόσο μεγάλης έκτασης. ... γι αυτό πειραματιζόταν, έφτιαχνε πειραματικά  μοντέλα.... Λάθη βεβαίως όχι αθώα, που οδήγησαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και βάναυση συμπεριφορά απέναντι τους. 

Ομολογουμένως, ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι οι εταίροι μας, θα ήσαν τόσο σκληροί με την Κύπρο και το λαό της.

Εμείς εντοπίσαμε τις Κυπριακές ευθύνες, ο κόσμος πληρώνει γι αυτές αλλά οι ουσιαστικοί ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια γι τον εκσυγχρονισμό του κράτους και το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Είναι αναμενόμενο πως τώρα είναι η ώρα εκτός από μάς να νοικοκυρευτεί και η ΕΕ. Διότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έπληξε μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Δημιούργημα αυτών των δομικών προβλημάτων και των ελλιπών μηχανισμών αντιμετώπισης των κρίσεων ήταν η  Τρόικα, την οποία όμως θα πρέπει να βάλουμε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο  και η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες και την πρωτοβουλία κινήσεων μέσω θεσμικών αλλαγών.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να αξιολογηθεί ο ρόλος της Τρόικα στις χώρες που τελούν υπό μνημονιακό καθεστώς όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία αποτελεί θετική εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι εάν θα έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Εάν δηλαδή θα γίνουν τέτοιες προτάσεις και αν αυτές θα υιοθετηθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή. Επειδή είμαι ευρωβουλευτής, λογικό είναι να υποστηρίζω με πάθος  την ενίσχυση του ελεγκτικού και νομοθετικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Τρόικα και τον έλεγχο και αξιολόγηση των αποφάσεων που λαμβάνονται. Δεν τοποθετούμαι όμως υπέρ της θέσης αυτής μόνο ως ευρωβουλευτής, αλλά και ως ευρωπαία πολίτης που πιστεύει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία. Διότι, ο εκδημοκρατισμό είναι παράγοντας που οδηγεί σε βιώσιμες λύσης. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησα στην κατάθεση  τεσσάρων  βασικών εισηγήσεων που σχετίζονται τόσο με την Κύπρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο και με τις θεσμικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ για να μην ζήσει κρίσεις ανάλογες με αυτήν που ζούμε ή αν προκύψουν να μπορεί να τις διαχειριστεί καλύτερα. Οι εισηγήσεις μου είναι:

1. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τρόπον ώστε να μην επαναληφθεί η περιθωριοποίησή του. 2. Η αναθεώρηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της που τελούν υπό μνημονιακό καθεστώς κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες και στην κοινωνική συνοχή.

3. Η δημιουργία, το συντομότερο δυνατό, μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων έτσι ώστε να μπορούν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνονται επιτυχώς στους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς στόχους όπως οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες επιβάλλουν

4. Η επείγουσα προώθηση πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες έτσι ώστε να αποφευχθεί η χειροτέρευση της υφιστάμενης κατάστασης και ταυτοχρόνως να υποστηριχθεί και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των ανηλίκων οι οποίοι  μαστίζονται από την πενία και την πείνα.

 

Οι εισηγήσεις μου έγιναν στο πλαίσιο γνωμοδότησης που καταρτίζει η Επιτροπή Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναβαθμίστηκε σε έκθεση.

Η  ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δυνατό να προκύψει μέσω  θεσμικών και άλλων πολιτικών αλλαγών έτσι ώστε στο μέλλον καμιά απόφαση που αφορά τέτοιου μεγέθους κρίσεις να μην μπορεί να ληφθεί χωρίς προηγουμένως να ακουστεί η φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ληφθεί υπόψη η γνώμη του. Η φόρμουλα αυτή μπορεί να βάλει φρένο στην επανάληψη αποφάσεων της  Τρόικα, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, που αποδεικνύονται ταπεινωτικές και προβληματικές για τις χώρες της ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη με αλληλεγγύη  και δικαιοσύνη που θα εκμηδενίζει το υφιστάμενο δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν θέλουμε μια Ευρώπη απόμακρη και άδικη, αλλά μια Ευρώπη δίκαιη και κοντά στον πολίτη. Και για αυτήν θα αγωνιστούμε με σοβαρότητα και συνέπεια. Με προτάσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς λαϊκισμούς και λόγια κενά περιεχομένου.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










114