Η χαμένη πενταετία 2012-2016 και η καταβαράθρωση της καριέρας των νέων δασκάλων


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΗ*   

Δεν ήταν αρκετή η μακροχρόνια ανεργία στην οποία καταδίκασε τους νέους δασκάλους η υπέρ-παραγωγή αποφοίτων από ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια. Δεν έφτανε η μισθολογική υποβάθμιση κατά 10% των μισθών των νεοεισερχομένων που επιβλήθηκε επί υπουργίας Καζαμία. Ούτε ήταν αρκετό το πάγωμα του τιμαρίθμου, ο υπερδιπλασιασμός των συνταξιοδοτικών αποκοπών, η κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων και οι φορολογίες που επιβλήθηκαν από την τρόικα για να πληρώσει ο αθώος λαός τα λάθη των τραπεζιτών..

Ο Ν.185 (Ι)/2012 που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη προνοεί ότι η υπηρεσία εκπαιδευτικού στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα κατά την πέτρινη πενταετία 2012-2016 δεν θα αναγνωρίζεται για σκοπούς προσαυξήσεων. Η υστέρηση αυτή σημαίνει  απώλεια μέχρι € 700 μηνιαίως σε χρονικό ορίζοντα είκοσι χρόνων . Ένας νέος δάσκαλος που διορίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 30 ετών, θα υποστεί απώλεια πέραν των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ [€ 120 000] μέχρι τα 50 του χρόνια λόγω της μη καταβολής της ετήσιας προσαύξησης.

Οι νέοι δάσκαλοι, αν και όταν βρουν δουλειά, καταδικάζονται σε μισθούς πείνας, που μόλις και μετά βίας θα τους καλύπτουν τα στοιχειώδη. Αν διοριστούν μακριά από το σπίτι τους, δαπανούν το μισό τους μισθό σε καύσιμα  φθορές και πληρώνουν έτσι αυξημένους φόρους κατανάλωσης. Η κατάκτηση της κλίμακας του πτυχιούχου, που η ΠΟΕΔ κέρδισε στο τέλος της δεκαετίας του ενενήντα έχει χαθεί και η απώλεια των πέντε ετησίων προσαυξήσεων είναι ισοδύναμη με επιστροφή στις κλίμακες Α5 – Α7- Α8 των απόφοιτων της αείμνηστης Παιδαγωγικής Ακαδημίας(ΠΑΚ). Μόνο που οι απόφοιτοι της ΠΑΚ εξασφάλιζαν τουλάχιστον άμεση εργοδότηση, ενώ οι βαρύγδουποι τίτλοι ( master, PhD ) που προσφέρουν τα πανεπιστήμια στους σημερινούς δασκάλους δεν είναι ικανοί να εξορκίσουν  το φάσμα της ανεργίας.

Τα χειρότερα σίγουρα έπονται αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα κτυπήματα  σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Ο νεοφιλελευθερισμός, αυτή η βάρβαρη ιδεολογία του ατομισμού και της ιδιοτέλειας πρέπει να αντιμετωπιστεί, πριν διαλύσει πλήρως την κοινωνία. Ας ανασκουμπωθούμε και ας παλέψουμε. Είναι η μόνη ελπίδα αντιστροφής αυτής της καταθλιπτικής πορείας.

Παράρτημα

Παραθέτουμε κατωτέρω το σχετικό άρθρο της νέας νομοθεσίας που σταματά τη παροχή προσαυξήσεων τη πενταετία 2012 – 2016.

Νόμος που τροποποιεί τον περί της μη παραχώρησης προσαυξήσεων και τιμαριθμικών Νόμο. [Ν.185 (Ι)/2012]

4. Ο βασικός νόμος [ Ν. 192 (Ι)/2011] τροποποιείται με την προσθήκη αμέσως μετά το άρθρο 7 αυτού, του ακόλουθου νέου άρθρου 7 Α

7 Α -Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμών ή διοικητικών ρυθμίσεων ή πρακτικών που ρυθμίζουν θέματα αναγνώρισης της απασχόλησης για σκοπούς παραχώρησης προσαυξήσεων σε εκπαιδευτικό/ ακαδημαϊκό προσωπικό, ή σε απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλη κρατική υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά τα έτη 2012 έως 2016, δε θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς παραχώρησης προσαύξησης μετά την εργοδότηση στην κρατική υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από την ημερομηνία έναρξης του παρόντος Νόμου και Εντεύθεν

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










211