Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ξ. ΠΕΤΡΟΥ*

Στης 25 Ιουνίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου έγινε η Τελετή Βράβευσης της Φιλοσοφικής Σχολής όπου απονεμήθηκε και το βραβείο «Αντρέα και Μαίρης Λαδόμματου» προς τίμηση του προπτυχιακού φοιτητή που διακρίθηκε στης τέχνες και την προσφορά του στον πολιτισμό. Φέτος τυγχάνει να είμαι εγώ, γεγονός που με τιμά ιδιαίτερα και με έχει ωθήσει να γράψω αυτό το μικρό άρθρο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους των τεχνών και ιδίως τους νέους.

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας το κέντρο βάρους της προσοχής έχει επικεντρωθεί τόσο στης οικονομικές όσο και στης θετικές επιστήμες περιθωριοποιώντας τις δημιουργικές τέχνες. Όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα προβληματισμό στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τις τέχνες, τον πολιτισμό, το θέατρο, τον χορό και γενικά τα καλλιτεχνικά. Πολλοί ταλαντούχοι νέοι μας αναζητούν αναγνώριση της δουλειάς τους καταφεύγοντας στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες που σκέπτονται είτε να φύγουν από τον τόπο μας ψάχνοντας κάτι καλύτερο, είτε ακόμα χειρότερα να σταματήσουν τη δημιουργική τους απασχόληση, θα ήθελα να τους πω ένα μεγάλο ΟΧΙ! Υπάρχει ακόμα ελπίδα, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες! Δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω, δεν πρέπει να φύγουμε από τον τόπο μας, μας χρειάζεται και τον χιαζόμαστε. Μπορεί να μας ακούγεται κοινότυπο ότι ο τόπος μας αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για δημιουργία, αλλά μπορώ να σας το επιβεβαιώσω, μάλλον όχι εγώ αλλά τα έργα μου. Είναι προτέρημα που ζούμε σε αυτόν το τόπο με τόσα έντονα και  πολυποίκιλα ερεθίσματα, δεν πρέπει να το χάσουμε, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε. Κάποτε ο Σύριος συγγραφέας Λουκιανός είχε γράψει ότι τα δάκρια είναι το προοίμιο της τέχνης. Μπορεί ο δρόμος των Κύπριων καλλιτεχνών να μην είναι ανθόσπαρτος όμως αξίζει να προσπαθήσουμε για την τέχνη. Αξίζει! 

*Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου,

Τιμώμενος με το βραβείο «Αντρέα και Μαίρης Λαδόμματου». 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










857