Ικανοποίηση για τη κατάληξη ανάμεσα σε Διυπουργική και εκπαιδευτικές οργανώσεις, εκφράζει ο ΠτΒ


ΚΥΠΕ - Την ικανοποίηση του για την κατάληξη, την χθεσινή, ανάμεσα στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να διαχειριστεί την κρίση, και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο θεσμικός διάλογος για ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε σήμερα, στο γραφείο του, συνάντηση με  εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τη συμβολή του στον τερματισμό της κρίσης στην εκπαίδευση.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάληξη, την χθεσινή, «η οποία είναι μια έναρξη από σήμερα ενός υπεύθυνου, σοβαρού, σε βάθος διαλόγου για την αναβάθμιση της παιδείας γενικότερα και στήριξη του δημοσίου σχολείου ώστε να είναι πρότυπο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», όπως είπε.
«Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την θέληση και την βούληση και, νομίζω, ότι με ένα σωστό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων στη βάση συγκεκριμένων μελετών, μπορούμε να έχουμε μια Παιδεία που να αξίζει  στο επίπεδο των νέων μας. Η Βουλή θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το διάλογο ο οποίος ελπίζω να ξεκινήσει από σήμερα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε ότι θέλουν πραγματικά να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Συλλούρη, «γιατί από την πρώτη στιγμή, ήταν κοντά στην κρίση όπως εξελίχθηκε και όπως, δυστυχώς, την είδαμε να απλώνει σε χρόνο».
«Θέλουμε, λοιπόν, να τον ευχαριστήσουμε, γιατί υπό τη δική του προεδρία να υπενθυμίσω συνήλθαν οι Επιτροπές Εργασίας και Παιδείας, οι οποίες συζήτησαν τόσο την εργασιακή πτυχή η οποία είχε προκαλέσει την κρίση, καθώς, να υπενθυμίσω ότι το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων δεν ήταν οι περίοδοι, αλλά ήταν η κατοχύρωση του θεσμικού διαλόγου που, όπως είπε και ο αγαπητός Πρόεδρος, θα πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα, εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα και εκεί ακριβώς μετά από διαβούλευση να παρθούν οι αποφάσεις, πράγμα που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ζητούσαμε και αυτό πετύχαμε», συμπλήρωσε.
Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, «ξανά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την σημαντική συμβολή του για εκτόνωση της κρίσης και βεβαίως, του δηλώσαμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση του και ασφαλώς, έχουμε και τη δική του στήριξη για να συζητήσουμε όποτε παραστεί ανάγκη τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης».
«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε», είπε.
Σε ερώτηση ποιος έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να επέλθει αυτή η συμφωνία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έχει σημασία και πρόσθεσε ότι σημασία έχει ότι είχε κρατηθεί παρόλη την ένταση μια γραμμή επικοινωνίας, η οποία στο τέλος απέδωσε, με καλή θέληση, χωρίς κανένας να φεύγει από τις βασικές θέσεις και αρχές του, «και αυτή η κατάληξη, επαναλαμβάνω, πρώτο πρέπει να μας ικανοποιεί γιατί τελειώνει μια κρίση, αλλά δεύτερο πρέπει να δημιουργεί υποχρεώσεις για ένα σε βάθος ουσιαστικό διάλογο για το σύνολο της παιδείας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι την ημερήσια διάταξη θα πρέπει να την κάμει η εκτελεστική εξουσία «και εμείς να τη στηρίξουμε».
«Δε νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο, ανεξάρτητα του δικαιώματος εισηγήσεων, να πούμε ότι τούτο το θέμα δε θέλουμε να το συζητήσουμε. Το δικαίωμα της ημερήσιας διάταξης, της θεματικής και του χρονοδιαγράμματος συζήτησης το έχει η Κυβέρνηση. Εμείς όλοι πρέπει να συμβάλουμε γύρω από αυτό τον άξονα», πρόσθεσε.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η ουσία είναι ότι «περάσαμε δύο- δυόμιση μήνες, πάρα πολύ δύσκολους, φτάσαμε σε μια οριακή και πρωτοφανή κρίση στην παιδεία και ακριβώς, ο Πρόεδρος της Βουλής και με τις συνεδρίες που έχουν γίνει, αλλά και με την επαφή την οποία διατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα, έχει συμβάλει ουσιαστικά και καταλυτικά προς την κατεύθυνση του να βρεθεί η διέξοδος στο αδιέξοδο».
«Είναι πολύ σημαντικό γιατί η Βουλή, πλέον, έχει και ένα άλλο ρόλο, τον οποίο έχει αναφέρει ο Πρόεδρος, πολλά από τα νομοσχέδια θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, που θα προκύψουν μέσα από το διάλογο και οπωσδήποτε εδώ θα έχουμε τη στήριξη και του Προέδρου και των σωμάτων της Βουλής. Θεωρούμε ότι ανοίξαμε μια πόρτα και μπαίνουμε σε ένα διάλογο, στον θεσμικό διάλογο, στο βάθος βλέπουμε την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ενός δημόσιου σχολείου το οποίο δεν μπορούμε να λέμε ότι έχει προβλήματα, το δημόσιο σχολείο έχει προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό θα πράξουμε το επόμενο διάστημα», κατέληξε.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


539