ΙΚυ: O Δρ. Ανδρέας Πίττας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του El Greco


 Διάλεξη με θέμα «Καινούργια στοιχεία και απόψεις για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο» θα δώσει ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Medochemie και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου (CREF), την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου, στην Αθαλάσσα.

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ευρέως γνωστός και ως "El Greco", θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες με τεράστια επιρροή στην παγκόσμια ιστορία. Η πιο συναρπαστική πτυχή του έργου του είναι ο συνεχώς εξελισσόμενος καλλιτεχνικός μετασχηματισμός του, καθώς μετακόμισε από την πατρίδα του την Κρήτη, πρώτα στην Ιταλία και τέλος στην Ισπανία.

Πρόσφατες αρχειακές ανακαλύψεις και μελέτες των κοινωνικών και οικογενειακών κύκλων του, έφεραν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του, που συνέβαλαν σε μια αναθεωρημένη κατανόηση της τέχνης και της προσωπικότητάς του.

Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας στη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιάσει μια ευρεία σύνοψη της ζωής και της σταδιοδρομίας του El Greco ως καλλιτέχνη μεταξύ Candia (Ηράκλειο), Βενετία, Ρώμη και Τολέδο, πόλεις όπου έζησε και δημιούργησε. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει σε μερικά από τα πιο εικονικά έργα του ως αντιπροσωπευτικά της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας και χαρακτηριστικά της αίσθησης της πολιτιστικής ταυτότητάς του, ενώ θα προχωρήσει σε μια επισκόπηση των ιστορικών, κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών δικτύων που επηρέασαν την τέχνη του.

Ο Δρ. Πίττας θα αναδείξει επίσης πτυχές της τεχνικής και του ύφους του μεγάλου καλλιτέχνη, οι οποίες προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τεχνικής απεικόνισης και φυσικοχημικής ανάλυσης επιλεγμένων έργων του El Greco, που εκτελούνται στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέα Πίττα του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και Πολιτισμό (STARC), του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η Διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










266