Ηλ. Μαρκάτζης: Μέχρι την Παρασκευή θ' ανακοινωθούν τα ονόματα όσων θα εξασφαλίσουν θέση στα Μεταλυκειακά


Ο κ. Μαρκάτζης μας είπε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται στον κλάδο του Τεχνικού Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων για τον οποίο έχουν υποβάλει αίτηση 300 υποψήφιοι από τη Λευκωσία και 300 από τη Λεμεσό. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για κάθε πόλη στο συγκεκριμένο κλάδο είναι 16, δηλαδή σύνολο και στις δύο πόλεις 32. Όπως μας διευκρίνισε ο Διευθυντής Τεχνικής, υπάρχει σκέψη ώστε να δημιουργηθεί ακόμη ένα Τμήμα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό για το συγκεκριμένο κλάδο. Το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση τους εφόσον τα μεταλυκειακά χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δεύτερος κλάδος σε ζήτηση είναι εκείνος του Τεχνικού Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών. Ο κ Μαρκάτζης μας αποκάλυψε ότι κάποιοι υποψήφιοι, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μια θέση στα Μεταλυκειακά υπέβαλαν αιτήσεις και στις δύο πόλεις και έτσι ενώ ο αριθμός των αιτητών είναι περίπου 1000, οι αιτήσεις ανέρχονται γύρω στις 1300.

Σχολιάζοντας το σύστημα μοριοδότησης, μας εξήγησε ότι δίνεται προτεραιότητα στους αποφοίτους της Τεχνικής, οι οποίοι έχουν κάποια αρχική κατάρτιση. Απαντώντας σε ερώτηση μας γιατί δεν υπολογίζονται στη μοριοδότηση τα πτυχία των πανεπιστημίων, μας είπε ότι το κράτος έδωσε ήδη λεφτά για τις σπουδές αυτών των παιδιών και τώρα έχουν προτεραιότητα αυτοί που δεν συνέχισαν τις σπουδές τους, πολλοί από αυτούς οποίους ακολούθησαν την τεχνική -επαγγελματική κατάρτιση.

Όσο για το επίπεδο των υποψηφίων είναι αρκετά ψηλό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υποψήφιας με γενικό 19, 5 που κατέθεσε αίτηση για αρτοποιός – ζαχαροπλάστης που είναι και ο κλάδος με τη λιγότερη ζήτηση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










206